5 legjobb ön-kikérdezési módszer vizsgaidőszakra

Szerző: Diákszemmel

A vizsgaidőszak a szövegkiemelők, aláhúzások, poszt-itek végeláthatatlan időszaka. Amikor aztán elérkezik a vizgsa délelőttje, jön vele az ismerős érzés: nem tudok semmit. Mutatunk néhány időtakarékos és egyszerű módszert, amivel leellenőrizheted, mennyire emlékszel arra, amit olvastál.

1. Kérdés kártyák

Miközben olvasod a szöveget, egy-egy fejezet végén írd fel magadnak egy papírra, amit az adott témakörben szerinted a legfontosabb, leginkább megjegyzendő kérdés. Máshogy megfogalmazva, a legfontosabb infókat fogalmazd meg kérdés formájában. Amikor az olvasnivaló végére érsz, ott lesz előtted egy rakás kérdés: menj végig rajtuk, és nézd meg, melyik válaszra emlékszel még. Ahol nagyon homályos a téma, olvasd újra a fejezetet.

2. Ismétlő táblázat

Egy egyszerű táblázatba írd fel azokat a fő témákat, kérdéseket, amiket tudod, hogy át kell majd nézned újra. Ezáltal megkímélheted magad attól, hogy az egész könyvet végig kelljen lapoznod újra, egyből azokhoz a részekhez ugorhatsz, amelyekről már előre tudtad, hogy problémásak lesznek.

3. Szakaszolj

Oszd fel több etapra az előtted álló tanulnivalót, és a szakaszok végén végezd el az ismétlést. Az ismétlés rögzíti és elmélyíti a tudást, viszont kevésbé működik, ha egyszerre akarod befogadni az egész tananyagot, és a végén kikérdezni magad. Kisebb egységeket könnyebben meg tudsz jegyezni, így a felidézés is könnyebben megy. Ráadásul ezen a módon nem olyan monoton a tanulás.

4. Szervezz be barátokat

Ha kollégiumban laksz, nagyon jó ötlet, ha megbeszélsz a délután folyamán egy találkozót az ugyanarra a vizsgára készülőkkel, ahol egy órán keresztül egymást kvízelitek. Te felteszel egy kérdést, és böksz, hogy ki válaszoljon, a válaszoló feltesz egy kérdést, és a következő ember mondja meg a választ. Könnyen lehet, hogy a te agyad is jobban rögzíti azokat az információkat, amiket hallasz, mint amiket leírva látsz. Ha ilyen típus vagy, ez a fajta kikérdezősdi egy aranybánya lehet neked.

5. Válts a tárgyak közt

Egyszerre ne egy, hanem két vizsgára készülj. Ez úgy tűnhet, mintha inkább összezavaró, mintsem hatékony lenne, pedig a kutatások azt mutatják, hogy ha „kevered” a tárgyakat, az segíthet az információ rögzítésében. Ezért ha ugrálsz a két következő vizsga anyaga között, akkor B tárgy soron következő etapja után kikérdezheted magad A tárgy előző etapjából, mielőtt belevágnál a következőbe. Így jobb rálátást kapsz, hogy mire is emlékszel.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thoughts on “5 legjobb ön-kikérdezési módszer vizsgaidőszakra

Comments are closed.