5+1 tipp, ha már nagyon nem megy a tanulás

Szerző: Diákszemmel

A vizsgaidőszak során is eljön az a holtpont, amikor már azért nem megy a tanulás, mert belefáradtál a monotonitásba. Ilyenkor segíthet, ha egy kicsit változatosabbá teszed saját magad számára is a tanulást, ezzel felfrissül az agyad, könnyebben be tudod fogadni a tanulnivalót.

Mutatunk 5 tippet, amelyek segítségével egy kicsit érdekesebbé teheted a vizsgaidőszak alatti felkészülést.

1. Mozogj egy kicsit

A mozgástól felgyorsul a vérkeringésed, könnyebben memorizálod az olvasottakat, és gyorsabban is fogsz haladni az olvasásban. Szóval rövid kikapcsolódás gyanánt ne az Instagramot pörgesd végig, hanem menj el egy kicsit sétálni, vagy fuss egyet a ház körül.
Nincs rá időd? Hidd el, sokszorosan vissza fog jönni az a fél óra, amit levegőzéssel és mozgással töltesz, mert utána tényleg gyorsabban fogsz haladni.

2. Készíts jegyzeteket

Ne szó szerint írd ki a könyvből a fontos dolgokat, de egy-egy fejezet után készíts a saját szavaiddal jegyzeteket. Egyrészt már az is segíti a tanulási folyamatot, ha saját magad megfogalmazod, magadnak, hogy mit olvastál, másrészt a kézzel írás szuper emlékezet-serkentő eszköz. Fontos, hogy ne gépelj, hanem kézzel írd!

3. Helyezd kontextusba

Segíti a memóriát, ha kontextusba helyezed azt, amit meg szeretnél jegyezni. Ezt sokféleképpen elősegítheted. Nézz meg egy YouTube-videót a témában, nézz képeket, ha az a témához köthető. Rajzolj emlékeztető elemeket a könyvben az oldal szélére – főleg, ha erős a vizuális memóriád. Segít a felidézésben.

4. Iktass be pihenést

Sűrűn! Sokkal jobban megy a tanulás, ha tudod, hogy csak 50 percet kell kibírnod, utána viszont jön tíz perc pihenés. Játssz egy kicsit a macskáddal, menj le arra a ház körüli futásra, vagy csak beszélgess pár percet azzal, aki otthon van. A rövid szünetek beiktatása a kutatások szerint klasszisokkal növeli a koncentrációkészséget!

5. Teremts tanulásra ösztönző környezetet

Ha segít a zenehallgatás tanulás közben, akkor is csak olyat hallgass, amiben nincs szöveg. A dalszöveg, ha akarod, ha nem, elvon valamennyit a figyelmedből, ezzel hátráltatja a tanulást. A multi-tasking sem segít: kizárólag a tanulnivalóra koncentrálj, némítsd le a telefonodon az értesítéseket.

+1 Relaxálj

Tudtad, hogy a stressz hátráltatja azt a folyamatot, ahogy az agyunk emlékeket gyárt és tárol? Vagyis, ha ideges vagy, nehezebben jegyzed meg a tanulnivalót. Szóval ha stresszes vagy, vagy már nagyon rápörögtél a vizsgára, próbálj meditálni, hallgass egy kis zenét.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel