Így készíts jobb fotókat sötét helyen

Szerző: Diákszemmel

Az igazán jó fotókat akkor lehet készíteni, ha a természetes fény megfelelő mennyiségben áll rendelkezésre, ezt mindannyian tudjuk. Vannak viszont olyan helyzetek, amikor már egy kicsit sötétebb van, mégis jó képeket szeretnél készíteni. Ehhez mutatunk néhány apró trükköt.

Ha telefonnal, vagy kompakt fényképezővel készíted a képeket, akkor a beállításokon nem sok lehetőséged van változtatni. Ilyenkor trükközni kell.

1. Keress egy fényforrást

Ha van lehetőséged, keress egy fényforrást, amit valahogy ki tudsz aknázni a képhez. Ha a fény viszont pont nem arra a pontra esik, ahol a lefotózni kívánt dolog van, akkor inkább komponáld ki a képből, mert akkor csak sötétebb lesz az a rész, amit a képen szeretnél látni.

2. Mozdulatlan dolgot próbálj lefotózni

Ez persze nem mindig rajtad múlik, de ha van rá lehetőséged, álló helyzetben próbáld lefotózni a megörökítendő dolgot. Minél kisebb a fény, a mozgó dolgok annál rosszabbul fognak látszódni a képen.

3. Használj állványt

Az állvány bármi lehet, amire le tudod tenni a fényképeződ, telefonod. Minél kisebb a fény, annál jobban látszik a képen, hogy valamennyire mindenképp remeg a kezed. A legjobb képeket tehát sötétben akkor tudod elkészíteni, ha a fényképező tényleg mozdulatlan a kép készítésekor, ezt pedig azzal tudod elérni, ha leteszed valamire.

4. A lábaddal zoomolj

Menj olyan közel a lefotózandó dologhoz, amennyire csak tudsz. Lehetőség szerint a fényképező zoomját semmiképp ne használd, ez is ront a kép minőségén.

5. Ha tükörreflexes géped van..

..akkor sötétben a legalapvetőbb beállítás-módosítások: állítsd minél magasabbra az ISO-értéket, és csökkentsd a záridőt. A záridő csökkentése azt is jelenti, hogy lassabb lesz az exponálási folyamat, ilyenkor tehát főleg fontos, hogy állványon álljon a gép.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel