Ne az idődet, a figyelmedet oszd be

Szerző: Diákszemmel

„Bárcsak több órából állna a nap” – hangzik a vizsgaidőszak népszerű felkiáltása. És mit szólsz, ha azt mondjuk, hogy nem időd nincs elég a felkészülésre, hanem figyelmed?

Olvastunk egy érdekes cikket, ami arról szól, hogy a figyelem-menedzsment a dolgok elvégzésének a kulcsa, és nem az időbeosztás. Miről is van szó? Nem csak arról, hogy ne pörgesd végig a Facebook-ot minden öt percben, de igen, ez is beletartozik. És az, hogy állíts fel fontossági sorrendet, és találd meg a fókuszpontokat.

Megkülönböztetnek mély és felületes munkát, ahol mindkettő igényli a figyelmed, de máshogy. Az elmélyült munka érdekes módon kevesebb energiád emészti fel, és ugyanis ilyenkor egy dologra irányítod a figyelmed, és ez az agyadnak kevésbé megterhelő, mint állandóan „újrafókuszálni”.

A felületes munka ezzel szemben fárasztóbb, hiszen újra és újra átirányítod a figyelmed az elvégzendőkről a pótcselekvésekre és vissza. Így lassabban haladsz, könnyebben elfáradsz, és kevesebb dolgot végzel el.

A hatékonyság tehát nem az idő mennyiségétől, inkább a minőségétől függ: azonos időegység alatt sokkal többet tudsz haladni, ha kizárólag arra az egy dologra fókuszálsz, és még kevésbé is fáradsz el.

Ez jó hír, nem? Már csak rá kell venned magad, hogy ne kalandozz el folyton tanulás közben.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel