4 mondat, amit szakdolgozat-leadáskor hallani fogsz

Szerző: Diákszemmel

A törzshelyeiteken egy ismerős arcot sem látsz, legendák formálódnak csoporttársakról, akiknek „még nincs meg a címe sem”. A szakdolgozat-leadást megelőző időszak jellegzetes helyzeteket produkál, és vannak tipikus mondatok, amik minden évfolyamban sokszor elhangzanak.

Ne hagyd magad paráztatni ezektől!

1. „11 órát ültem a könyvtárban, sokat haladtam, úgy érzem, kezd összeállni az egész”

Úristen, te még összesen nem foglalkoztál 11 órát a szakdolgozatoddal, és ha mások már ilyen jól állnak, akkor neked esélyed sem lesz időben végezni – lehetne az első gondolatod. De ne legyen!

Sőt, állj szkeptikusan az összes ilyen mondat előtt, ha az órák száma meghaladja a 4-et. Valószínűleg annyira belezavarodott az illető, hogy össze-vissza írt mindent, aminek a 80%-át azonnal ki fogja törölni, mikor legközelebb leül a gép elé, és visszaolvassa, mit alkotott.

2. „Őszintén, engem nem igazán érdekel, hányast kapok érte”

Ez nem azt jelenti, hogy ő sokkal magabiztosabban és lazábban áll hozzá, mint te. Inkább azt jelenti, hogy már teljesen összecsaptak a feje fölött a hullámok, és próbálja nyugtatni magát, mert úgy érzi, rengeteg energiát beletett, és mégsem működik az egész.

3. „Lehet, hogy félbehagyom, majd a szakdolgozatot megírom később, végülis senkit nem érdekel a diploma.”

Ne hagyd magad belehergelni. Ha most félbehagyod, később elég kicsi az esély, hogy bármikor rá fogod venni magad, hogy megírd a szakdolgozatod és lediplomázz – talán most ezt nem hiszed el, de most vagy a leginkább lendületben. Másrészt pedig ha több évig jártál egyetemre, butaság kidobni az ablakon – lehet, hogy most találsz munkát nélküle is, de soha nem tudhatod, mikor lesz később szükséged a diplomára.

4. „Még csak a felénél járok, de már egyszerűen nem tudok miről írni.”

Akkor mélyedj el jobban a forrásokban, olvass hozzá máshol is a témához – valójában mindenről nagyon sokat lehet írni, és a témádnak is nyilván rengeteg apró kérdése van, amikkel érdemes foglalkozni. Csak kutatás kérdése az egész. 🙂

Az a lényeg, hogy ne parázz rá túlságosan a szakdolgozatra: új és nehéz feladat ez, mert valószínűleg nem készítettél még ekkora írást semmiről korábban. De hidd el, a nehezén már túl vagy, meg tudod írni ezt is, csak egy kicsit fárasztó lesz!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel