A 6 legsokkolóbb dolog, amikor egyetemre mész

Szerző: Diákszemmel

Amikor vége van a gimis éveknek, és egyetemre mész, sok dolog megváltozik az életedben. Szabadabban szervezed meg a napjaid, de nagyobb is lesz rajtad a felelősség – közben pedig a magánéleted is erőteljesen átalakul. Még keményebb változásokra kell számítanod, ha más városba mész egyetemre, mint ahol élsz.

Mi az a 6 legtipikusabb dolog, amire számítanod kell? Összeszedtük!

1. Vadiúj társasági élet

Ameddig gimiben időre kellett hazaérned, és a szüleid általában csak hétvégén engedtek el bulizni, az egyetemen ez megváltozik. Hirtelen tovább tartanak majd az esték, ráadásul ha másnap csak délután van órád, könnyen el is csábulsz hétköznap este egy-egy programra.

Arra azonban figyelj oda, hogy bár érdekes ez az újdonsült szabadság, nem érdemes teljesen felborítani a bioritmusod: alapvetően azért jársz egyetemre, hogy tanulj valamit.

2. Egész máshogy kell tanulni

Amíg a gimiben picike anyagokból összeállított dolgozatokat írtál, és felelet közben a tanár segített rávezető kérdéssel a válaszban, addig az egyetemen ez teljesen másként lesz. Meg kell tanulnod önállóan tanulni, és egy teljes félév anyagát elsajátítani egy-egy vizsgára.

Ezen kívül itt már nem azt várják el tőled, hogy szóról szóra visszamondd, amit olvastál: itt az összefüggéseket kell meglátni, amikről a félév során szó volt, és azokat megérteni – elvégre ezt a tudást a való életben is használni fogod, szemben a kovalens kötésekkel 🙂

3. Pénzügyi szabadság

Ez attól is függ, eddig hogy volt nálatok a zsebpénz, de az biztos, hogy ha az egyetemre elköltözöl otthonról, akkor már arra is figyelned kell, hogy jusson kajára a hónap utolsó hetében is, nem csak az a tét, hogy el tudsz-e még menni bulizni a többiekkel.

Ha egyetem alatt már diákmunkát is vállalsz, akkor sokkal nagyobb lesz ez a bizonyos szabadságod, ráadásul nagyon jó érzés azt megtapasztalni, amikor a saját magad által megkeresett pénzből veszel meg dolgokat.

4. Felnőtt-lét

Az albérletben azt is megtapasztalod, hogy csak akkor van tiszta tányér, ha elmosogatsz magadnak egyet. Bár ez triviálisnak tűnhet elsőre, azért oda kell figyelni, hogy ha elfelejted befizetni a számlákat, akkor kikapcsolják a villanyt.

Persze számos előnye is van ennek, például hogy tényleg senkit nem fog zavarni rajtad kívül az a mosogatatlan tányér az éjjeli szekrényen, és majd akkor tünteted el onnan, ha te akarod.

5. Barátok, ahogy te szereted

Gimiben hamar kialakultak a klikkek és szerepek, és gyakorlatilag együtt nőttetek fel ezekben – nem nagyon volt kérdés, hogy kik a barátaid.

Ezzel szemben az egyetemen bekerülsz rengeteg új ember közé, akikkel nem leszel olyan szorosan összezárva, mint a gimiben: minden órára másokkal jársz, és különböző időpontokban végeztek is. Ha elsőre senki nem tűnik szimpatikusnak, ne ijedj meg, lehet, hogy csak nekik is sok az újdonság. Próbálj megismerkedni és jóban lenni mindenkivel, úgyis kialakul majd, hogy kikkel lestek barátok.

6. Randik

Az a helyzet, hogy sok gimis szerelem ér véget az egyetem kezdetén (de persze nem mind!), főleg, ha az osztálytársad volt a másik fél. Az egyetem elején viszont mindenki bátrabban randizik, hiszen még mindenki idegen mindenkinek, nem olyan ciki elhívni valakit, hiszen ha nemet is mond, másnap simán elkerülheted.

Sokan beleesnek viszont abba a hibába, hogy a randi-paradicsom minden előnyét ki akarják használni, és mint egy húspiacra, úgy tekintenek egyetemista társaikra. Mi ezt nem javasoljuk, igazából semmi értelme, úgy is meg fogod látni, ki érdekel igazán. 🙂

Forrás: eduadvisor.my

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel