Erasmus kalandok: Stockholm

Szerencsés helyzetbe kerültem: rengeteg helyet bejárhatok. Egyre elterjedtebb az Erasmus+ mobilitási program, melynek során a szakgimnáziumban tanulók lehetőséget kapnak egy új ország felfedezésére, rengeteg tapasztalatot gyűjthetnek a gyakorlati munkahelyeiken és nem utolsó sorban a nyelvi ismereteiket is fejleszthetik.

Két hónapos szakmai gyakorlaton vagyok most Észtországban, ez alatt eljutottam Svédország fővárosába, Stockholmba egy szállodahajóval a jeges tengeren, és Észtország néhány városát is bejártam már: Tartu, Toila, Tallinn és Kiviõli.

Stockholm volt a legelső célállomásunk, amint leszálltunk a repülőről. Egyenesen a kikötőbe vezetett az utunk, ahol egy hatalmas szállodahajó várt minket, belülről a Titanicra emlékeztetett. Viccelődtünk is, hogy az este folyamán megnézhetnénk magát a filmet, de arra jutottunk, nem biztos, hogy jó ötlet lenne. Ugyanis tényleg olyan környezeti tényezők vettek minket körül az úton, hogy úgy véltük, jobb nem kísérteni a történelmet.

Jégtömbök voltak egymás hegyén hátán, mikor kimentünk a fedélzetre. Elmondhatatlanul gyönyörű volt, ami a szemünk elé tárult, tényleg leírhatatlan. Egyszerűen lehetetlen olyan képet csinálni, ami visszaadja az igazi hatást. Álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyire gyönyörű lehet az, amikor csak a vizet és a jégtömböt látja maga előtt az ember. Nézni a végtelenségbe: ezzel tudnám a legjobban jellemezni.

Este 6-kor indultunk útnak a hajóval és másnap reggel 10-re értünk Stockholmba Tallinnból, de igazából nem panaszkodhatunk. Egy hatalmas szállodahajón azért el lehetett ütni ezt a „kis” időt. Este koncerttel és tánc esttel, előadásokkal szórakoztatták a hajó vendégeit. Nem dicsekedhettünk nagy szobával, az igazat megvallva, de hát ki akar a szobájában ülni ahelyett, hogy egy ilyen tengerjárót birtokba vegyen?!

Egy egész napunk volt arra, hogy felfedezzük Stockholmot. Gyönyörű város. Egyes részei nagyon emlékeztettek bennünket Budapestre.
Mivel Svédország eléggé északon van, nem volt igazán meleg idő, de a látvány mindenért kárpótolt.

Mivel ez egy kulturális kirándulás volt, természetesen a múzeumlátogatást se hanyagolhattuk el. Találtunk egy-egy érdekesebb kiállított darabot, amit a mai napig nem igazán tudunk hova tenni, mint például a fogkefékkel telerakott vitrint.

Hihetetlenül csodás élmény volt ez a kirándulás. Soha nem gondoltam volna, hogy egy ilyen csodálatos helyre is eljuthatok.

 

Hozzászólások