Készíts „nem-megcsinálni” listát – maximalistáknak

Szerző: Diákszemmel

Ha te is szeretsz feladat-listát készíteni, akkor biztos ismered azt az érzést, amikor elhatalmasodik rajtad a tennivalók sora, és már csak az nyomasztó, ahogy végignézel rajta. Erre nyújt megoldást a not-to-do-list. Mire gondolunk?

Rengeteg dolog van, amit meg akarsz csinálni, vagy amit majd előbb-utóbb muszáj lesz, de teljesen evidens, hogy nem mindnek ma van a napja. Fontos, hogy válaszd ketté az elvégzendőket: legyen egy lista azoknak, amelyeket mindenképp már aznap meg kell csinálnod, és egy azoknak, amiket nem akarsz elfelejteni. Ez utóbbi a not-to-do list.

Ha tisztában vagy azzal, hogy több dolgot kell összességében megcsinálnod, mint amire időd van, már önmagában felszabadító. Ha elfogadod ezt, akkor nem stresszel, hogy mennyi mindent kellene az adott napba belezsúfolnod.

Amint felállítottad a fontossági sorrendet, és egyes elemek átkerültek a nem-megcsinálni listádra, már könnyebben tudsz ezek között is különbséget tenni. Belátod, hogy vannak dolgok, amikre jó lett volna időt szakítani, de nem fér bele, és a fő céljaidhoz nem elengedhetetlen – tehát ezt most egyszerűen lehúzhatod.

A feladatlista célja, hogy egyszerűstíse a napod, nem az, hogy még több stressz faktort helyezz saját magadra. Mindig több elvégzendőd lesz, mint amennyi ráérő időd, ezért nagyon fontos, hogy megtanulj priorizálni, és elengedni azokat a dolgokat, amik nem férnek bele.

Ez a fajta felosztás inspiráló tud lenni, hiszen életszerűbben segít átlátni, hogy melyek is azok a feladatok, amelyeket egy adott napon valóban el kell végezned, és segít neked abban, hogy felmérd, valójában mennyi dolgot tudsz egy adott napon elvégezni.

Forrás: lifehacker.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel