Ne töröld magad Facebook-ról, inkább használd okosabban

Szerző: Diákszemmel

Ismét egy adatvédelmi botrány, ismét egy pánikkal teli #deletefacebook roham. De tényleg ez a jó megoldás, hogy teljesen távol tartod magad a kék közösségi oldaltól? Nem feltétlen.

Megint nyilvánosságra került, hogy a Facebook kiadja a felhasználóiról szerzett adatokat harmadik félnek, ami ismét elindított egy hullámot, és felhasználók sorra törlik magukat a közösségi oldalról. Milyen lehetőségeid vannak? Ugye egyrészt abbahagyhatod a használatát, ekkor nem tud rólad újabb adatokat gyűjteni. Deaktiválhatod a profilod, ilyenkor az adatait továbbra is elérhetőek a Facebook számára, de újakat már nem gyűjthet: senki nem talál meg téged a keresőben, és nem is lehet téged betagelni. Ez abban az esetben hasznos, ha úgyse tudnád megállni, hogy belépj, de nem szeretnél mindent eltüntetni, ami elérhető volt rólad.

A harmadik opció pedig a törlés, ilyenkor azért érdemes letölteni a képeket, amik hozzád kapcsolódnak, kár lenne ezeket veszni hagyni. Ha elindítod a törlést, nagyjából 90 napot kell várni, mire a Facebook minden adatot töröl, ez alatt az idő alatt semmiképp nem érdemes belépni, mert az megzavarhatja a folyamatot. Ilyenkor arra is érdemes odafigyelni, hogy mely weboldalaknál használtad a Facebook-azonosításos belépést – a törlés után ezek a fiókjaid sem lesznek elérhetőek.

De biztos, hogy hagyni kell kitörni a pánikot, és törölnöd kel magad?

Azért, mert a Facebook sok adatot lenyúl a felhasználókról, nem biztos, hogy azonnal le kell onnan lépni! El kell kezdeni inkább okosabban használni.

Például szokj le arról, hogy regisztráció helyett a Facebook profiloddal lépsz be bizonyos oldalakra. Ezekben az esetekben ugyanis az adott oldal is megtud rengeteg infót rólad a Facebook-tól, és a Facebook is arról, amilyen tevékenységet az adott oldalon végzel. Kisebb oldalak, miközben elérhetővé teszik a Facebook-os belépést, korántsem rendelkeznek olyan szigorú adatvédelmi előírásokkal, és a Facebookról rólad begyűjtött adatok azonnal nincsenek olyan biztonságban.

Ne adj meg annyi adatot magadról, mint amit eddig megadtál. Például feltétlen tudnia kell a Facebooknak az e-mail címed? Nem. Majd te megadod azoknak, akikkel e-mailen szeretnél kapcsolatot létesíteni. Nem kell check-in-elni sem minden létező helyen, amit meglátogatsz. Majd elmeséled, hol voltál, azoknak, akikkel valóban kapcsolatban vagy, a többieknek úgysem kell tudniuk. Minél többször adod meg a Facebook-on a tartózkodási helyed, annál jobban le tudnak követni.

Böngészd át az adatvédelmi beállításaid, milyen információd kinek lehet nyilvános, és ezzel is sokat visszanyerhetsz az online privát szférádból.

Nem kell tehát azonnal megszüntetned a közösségi média tevékenységed, inkább vedd át fölötte az irányítást!

 

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel