5 tipp, hogy növeld a hatékonyságod vizsgaidőszakban

Szerző: Diákszemmel

Amikor a könyv- és jegyzetkupac magasabb mint te a vizsgaidőszakban, akkor a motiváció nem jön könnyen, ellentétben az elkalandozással. Mindenkinek megvan a saját önjutalmazási rendszere, de ha már ez sem működik, akkor használd az alábbi tippeket.

Az alábbi öt trükk tudományosan bizonyítottan működik, ha a hatékonyság növeléséről van szó. 🙂

1. 90 perces etapokban dolgozz

Ha ennél hosszabb időt próbálsz egyszerre fókuszálva tölteni, az a hatékonyság kárára válik, mert az agyad úgysem lesz képes rá, tehát teljesen feleslegesen ülsz a könyv fölött. Attól viszont csak frusztrált leszel, hogy nézed a lapokat, és nem bírod memorizálni, ami rajta van, és még jobban elfáradsz.

Szóval, koncentrálj 90 percig, aztán tarts 20 perc szünetet. Ez a szünet lehetőleg ne az legyen, hogy végigpörgeted a telefonod, inkább igyekezz kicsit megmozgatni magad, ez segíti a felfrissülést.

2. Felejtsd el a multitaskingot

Amikor sok mindennel kell egyszerre foglalkozni, akkor hajlamosak vagyunk megpróbálni egyszerre haladni mindegyikkel. Az igazság az, hogy az agyunk nem képes a multitaskingra, tehát amit ilyenkor csinál, az az, hogy nagyon gyorsan váltogat a különböző dolgok között.

Ez viszont fárasztó, és csökkenti a hatékonyságot: állítólag 40%-al.

3. Aludj egyet

Ez jól hangzik, igaz? Te is ismered azt az érzést, amikor ebéd után leragad a szemed, nos, ez a szervezet természetes reakciója. Ha jót akarunk tenni saját magunkkal, akkor ilyenkor nem egy kávét iszunk, hanem ledőlünk 20 percre. Ez olyan feltöltődést hoz, ami serkenti a memóriát, a teljesítményt, a reakcióidőt és az éberséget. Előre a délutáni szundiért!

4. Testmozgás

Ez elég alap, mégis nagyon sokan elhanyagolják. A testmozgás felgyorsítja a vérkeringést, ami azt jelenti, hogy több oxigén jut az agyadba, és jobban tudsz koncentrálni.

Nyilván nem arról van szó, hogy minden reggel kezdj egy teljes kardió edzéssel (bár ha megcsinálod, az nagyon jó), de már az is számít, ha elmész egyet sétálni, vagy a lépcsőn mész lift helyett.

5. Természetes fényben dolgozz

Ez természetesen némileg ütközik a vizsgaidőszak természetével, hiszen ha másnap vizsga, nem nagyon tudod abbahagyni a tanulást, mikor lement a nap. Mégis, próbáld a tanulás nagy részét arra az időszakra időzíteni, amikor még nem kell lámpát kapcsolnod, ha pedig könyvtárban tanulsz, próbálj az ablak mellé ülni.

A természetes fény és a hatékonyság között a kutatók direkt kapcsolatot találtak, ráadásul aki nappal fényben, ablak mellett dolgozik, az jobban is alszik.

Ha odafigyelsz erre a néhány apróságra, amikkel a hatékonyságod tudod növelni, akkor gyorsabban végzel a tanulnivalóval, tehát kevesebb időt kell a készüléssel tölteni. Az mindig jól jön!

Forrás: studentproblems

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel