Buta hibák az írásbeli vizsgán: ezeket kerüld el

Szerző: Diákszemmel

Van néhány teljesen triviális típushiba, amit hajlamosak vagyunk elkövetni, amikor a vizsgát írjuk. Figyelj ezekre, és máris feljebb tornázod azt a jegyet!

1. Ne hagyd figyelmen kívül a kérdést

Előfordul, hogy a kérdés elolvasásakor annyira megörülsz, hogy tudod, itt a könyvből melyik részre kérdez rá a tanár, hogy elkezdesz mindent leírni, ami ahhoz kapcsolódik. A végén pedig észre sem veszed, hogy a konkrét kérdést meg sem válaszoltad.

Mindig figyelj oda, hogy mi az az egy mondat, ami valóban válasz a feltett a kérdésre, és csak utána kezdj el további részleteket leírni, megmutatva, mennyire képben vagy.

2. Írd le, hogyan jutottál el a válaszig

Ez előző pont megfordítása ez. Minden olyan típusú kérdésnél, ahol ez megvalósítható, írd le a gondolkodásod lépéseit. Ha a megoldásod nem is lesz tökéletes, már arra is kaphatsz pontot, ha látszik, hogyan jutottál el odáig.

3. Tervezd meg a válaszod

Ha hosszabb, kifejtős kérdésről van szó, tervezd meg, hogyan fogod felépíteni a válaszod. Ne kezdj el végiggondolás nélkül írni, mert abból csak egy katyvasz lesz. Szánj rá pár percet, hogy végiggondold, és utána kezd el ténylegesen írni.

A minőségre, ne a mennyiségre figyelj ilyenkor. Hidd el, a tanár át fog látni rajtad, ne gondolod, hogy ha mindenfélét összeírsz, akkor abból azt szűri le, hogy te jól tudod a dolgot.

4. Hagyj időt a befejezésre

Mielőtt hozzákezdesz a vizsgához, olvasd át a teljes kérdéssort. Mérd fel, hogy melyik kérdésre mennyit időt tudsz szánni. Ne járj úgy, hogy túl hosszan fejtegeted az egyik választ, ami miatt az utolsó három kérdéshez már hozzá sem tudsz kezdeni.

Ha az egyik kérdés különösen nehéz, hagyd a végére. Megnyugtató lesz, ha látod, hogy az összes többi kérdéssel már készen vagy, és tudod, hogy a hátralevő időt arra szánhatod, hogy megbirkózz ezzel a feladattal.

5. Nézd át a válaszaid, mielőtt beadod

Lehet, hogy elkövettél valami teljesen triviális hibát, ami leugrik a papírról, és akkor is észreveszed, ha csak öt perced van átnézni. De az is lehet, hogy ha újraolvasod valamelyik válaszod, látni fogod, hogy nincs értelme a mondatnak, amit írtál, pedig tudod a választ.

Ha végigolvasol mindent, mielőtt beadnád, olyan pontokat szerezhetsz vissza magadnak, amit csak figyelmetlenségből veszítettél volna el – nem azért, mert nem tudtad a választ.

Forrás: studenthacks.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel