És te érted a kérdést?

Szerző: Diákszemmel

Amikor meg kell írnod egy beadandót, sokszor azért halogatod öntudatlanul is, mert nem tudod, valójában miről kellene írnod. Vagy túl tág a téma, vagy megfoghatatlannak tűnik, vagy túl nehéznek érzed. Mi ilyenkor a teendő?

A legtöbbször azért halogatjuk egy feladat elvégzését, mert nem tudjuk, hogy fogjunk hozzá. Talán te is észrevetted már, hogy ha egyszer belefogsz, utána már végigcsinálod, és nem kezded tovább halogatni a közepén. Az ebben a csalóka, hogy a legtöbbször nem ismered fel, hogy ez a problémád, csak azt érzed, hogy nem fűlik hozzá a fogad, és bele sem kezdesz.

Ezt könnyen orvosolhatod azzal, ha először tervet készítesz. Úgy ülsz le a feladat fölé, hogy most még nem áll szándékodban megcsinálni, csak eltervezed a lépéseket.

Az első lépés annak pontos megfogalmazása, hogy miről fogsz írni. Ha túl tág a téma, gondold végig, melyik aspektusára fogod leszűkíteni. Ha a kortárs angol irodalom karakterábrázolásáról kell írni, akkor gondold végig, melyik három szerzőt érdemes kiválasztani, kikkel fogsz foglalkozni.
Ha elemzést kell írnod egy könyvről, akkor gondold végig, mire fogod felépíteni azt: egy karakter történetére, a helyszínek változására, stb.

Ha már látod magad előtt a konkrét, kézzel fogható feladatot, akkor azonnal nem is tűnik olyan ijesztőnek. Sőt, jobb esetben, ha már ennyire pontosan megfogalmaztad magadnak, akkor önkéntelenül elkezdesz gondolkodni is rajta – a jó ötleteket ilyenkor mindig írd le!

A következő lépés, hogy megtervezed a beadandó felépítését. Lesz egy bevezetése és egy befejezése, de közben sem csak a témádat kell ragoznod az ijesztően magas karakterszám során! Lesz egy háttérkutatás rész, ahol kontextusban helyezed a vizsgálat tárgyát, bevezetheted a fogalmakat, amiket használni fogsz, bemutathatod az esszé tárgyát. A konkrét tárgy rész után pedig le kell vonni a következtetéseket, be kell mutatnod a saját interpretációd, felhívni a figyelmet arra, hogy milyen módon lehet még kitágítani a kutatást.

Amint látod, ez rengeteg különálló elem, amelyeket könnyen megszerkeszthetsz a források segítségével.

Ha ezeket az előkészületeket elvégzed, meglátod, sokkal könnyebb lesz megírni az egészet. Ha lépésről lépésre haladsz, akkor kiküszöbölheted a halogatást, ami neked is jó lesz, mert nem azt érzed, hogy egyre nyomasztóbban közeledik a határidő.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel