Így olvass gyorsabban, amikor vizsgára készülsz

Szerző: Diákszemmel

A vizsgaidőszakban általában kevés idő van mindenre, ezért kiemelten fontos a jó időbeosztás és a hatékonyság növelése. Ha megtanulsz gyorsabban olvasni, az egy nagyon jó eszköze ennek.

Hogyan olvass tehát gyorsabban? A “speed reading”-nek nevezett technikával elvileg 300%-al növelheted az olvasás sebességét.

Fontos azonban tudni, hogy ezt a technikát elsősorban az ismétléseknél tudod használni: amikor átolvasod a jegyzeteid, vagy a könyv fontosabb fejezeteit. Új dolgok megtanulásánál nem érdemes ezzel próbálkoznod, hiszen ott időt vesz el, amíg megérted az adott dolgot.

Hogyan csináld tehát?

1. Szabadulj meg a figyelemelterelő dolgoktól

Tedd arrébb a laptopod, a telefonod, némítsd le őket. Kizökkent és lelassít, ha odanézel egy értesítésre, ha érzékeled, hogy valami elvonná a figyelmed.

2. Olvass az ujjaddal

Nos, ezt valószínűleg 7 éves korod óta nem csináltad, viszont a gyorsolvasás megtanulásához ez egy kitűnő módszer. Tedd az ujjad a szó alá, amit olvasol, és húzd az olvasás irányában a papíron. Ezzel irányíthatod az olvasás sebességét, mivel a szemünk kiválóan tud mozgást lekövetni: ahogy húzod az ujjad egyre gyorsabban, úgy követi a szemed is.

3. Ne mondd ki a fejedben, amit olvasol

Az ember általában olyan sebességgel olvas, ahogy beszél: annyi időt töltesz egy szó elolvasásával, amennyi idő alatt el tudod mondani a fejedben. Pedig az agyad gyorsabb feldolgozásra is képes!
Sok gyakorlással meg lehet tanulni, gyakorolj egyszerűbb szövegeken, mint például egy újságcikk.

Forrás: studenthacks.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel

1 thought on “Így olvass gyorsabban, amikor vizsgára készülsz

    […] szánt idő: a sulihoz sok mindent el kell olvasnod, ami bizony nem kevés időbe telik. Ha fejleszted az olvasási technikád és megtanulsz gyorsabban olvasni, hasznos időt […]

Comments are closed.