Tippek szóbeli nyelvvizsgára

Szerző: Diákszemmel

A szóbeli nyelvvizsgára készülni különbözik a többi felkészüléstől, hiszen nem adatokat és tényeket kell megtanulnod, hanem azt kell bizonyítanod, hogy tudsz beszélgetni egy adott nyelven. Hogyan lehet akkor rá mégis felkészülni? Adunk néhány tippet, hogy biztosnak tűnjön a nyelvtudásod!

A vizsga felépítése

Derítsd ki, hogy az a nyelvvizsga, amire te jelentkeztél, hogyan épül fel. Milyen típusfeladatok lesznek, milyen szituációkat kell előadni, mit várnak el tőled. Ha nem vagy benne biztos, kérdezd meg a tanárod. Már az nagy segítség lesz, ha nem ér váratlanul a helyzet, amibe kerülsz!

Légy magabiztos

Tűnj magabiztosnak akkor is, ha izgulsz! Tartsd a szemkontaktust a vizsgáztatóval, és ne állj meg szavanként végiggondolni, hogy hogyan is kell felépíteni a szórendet. Ha nem jut eszedbe egy szó, ne a falat bámuld, hátha materializálódik a megoldás, inkább írd körül.

Maradj nyugodt, ne ess pánikba

A szóbeli nyelvvizsga nem időre megy, a kérdés után nyugodtan vegyél egy mély lélegzetet, gondold végig a válaszod, és akkor fogj bele. Ha nem hallottad a kérdést, vagy nem értetted pontosan, kérdezz vissza – azon a nyelven, amin vizsgázol -, ezzel időt nyersz.

Ne legyél unalmas

Szépen egymás mögé tett unalmas mondatok helyett próbáld megtanulni, hogyan épül fel egy beszélgetés az adott nyelven, milyen kifejezésekkel kötik össze a mondataikat, és úgy fogalmazz te is. Ehhez a legjobb segítség, ha filmeket nézel az adott nyelven – szigorúan felirat nélkül persze -, így életszerű példát kapsz a beszélgetések ritmusából, a jellemző szóhasználatból.

Beszélj, beszélj és beszélj

Előtte és a vizsga alatt is! Gyakorlásképp próbálj minél több dolgot megfogalmazni az adott nyelven, beszélj magadban: gondold végig a teendőid vagy a nap eseményeit, az előző esti film tartalmát azon a nyelven! Ugyanígy a vizsgán is igyekezz minél többet beszélni: ne a lehető legrövidebb mondattal igyekezz letudni a választ, hiszen abból pont az nem fog kiderülni, amire a vizsgán kíváncsiak: milyen szókincsed van, és mennyire tudod kifejezni magad az adott nyelven.

Gyakorolj azzal, aki szintén nyelvvizsgára készül, beszélgessetek, vagy éppen ülj le a tükör elé, és beszélj a tükörképedhez!

A legfontosabb, hogy szóbeli nyelvvizsgára csak minél több beszéd-gyakorlással lehet igazán felkészülni – ahogy zongorázni sem úgy tanulsz, hogy papíron bemagolod, mikor mit kell leütni, úgy beszélni sem lehet megtanulni egy nyelven kizárólag tankönyvből.

Forrás: studenthacks.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel