5 tipp, hogy tovább tartson a pénzed

Szerző: Diákszemmel

Diákként nem olyan könnyű stabilizálni az anyagi helyzeted. Még ha minél hamarabb függetlenedni is szeretnél, és diákmunkával magad keresed meg a pénzed, akkor is jól jöhet az alábbi néhány tipp, hogy minél tovább ki is tartson.

Készpénz

Hordj magadnál készpénzt bankkártya helyett, így sokkal jobban be tudod osztani, ha fizikailag is ott van előtted a pénz. Bankkártyával sokkal könnyebb túlköltekezni, hiszen csak akkor tudod nyomon követni a csökkenő tartalékod, ha elvégzel pár fejszámolást, hogy mikre is költöttél. De ameddig elfogadják a kártyád, addig úgy érzed, nincs semmi gond.

Ha egy-egy alkalommal viszont csak egy bizonyos mennyiségű készpénz van nálad, akkor az alkalom hevében sem fogsz többet költeni, mint amennyit előzetesen szerettél volna.

Kuponok és kedvezmények

Ideje túllépni azon az elképzelésen, hogy a kuponok és kedvezmények csak a nagymamáknak valók. Amint te intézed a bevásárlásaidat, meg fogod látni, hogy milyen sokat jelent, ha itt-ott kedvezménnyel lehet vásárolni, és meg lehet spórolni egy kis pénzt.

Számlák és kötelező kiadások először

Bármilyen havi fizetési kötelezettséged van, érdemes hónap elején ennek kifizetésével kezdeni. Egyrészt így biztos nem fogsz elmaradni vele, másrészt pszichológiai hatása is van. Akármennyi pénzből is gazdálkodsz ugyanis, az azonnal kisebbnek fog tűnni, ha kifizetted a kötelezőket, és jobban be tudod osztani.

Ha későbbre hagyod ezeket, akkor is ki kell őket fizetni, viszont ez szokta azt eredményezni, hogy a hónap közepén sokkolóan elfogy az összes pénzed.

Havi díjas szolgáltatások

Vannak olyan dolgok, amikre előfizettél, amik havi díjas rendszerben működnek, és automatikusan vondónak le a számládról? Nézd át, hogy ezek közül mindet valóban kihasználod-e. Ha havonta kis összegről is van szó, feleslegesen nem érdemes kidobni.

Könyvtár

Az egyetem alatt hatalmas pénzmennyiséget igényel mindazoknak a szakkönyveknek a beszerzése, amik a vizsgákhoz kellenek. Egy kis szervezéssel azonban ezekkel is sokat spórolhatsz. Menj el már a félév elején a könyvtárba, és kölcsönözd ki te azt, ami kelleni fog, így biztos nem viszik el az orrod elől.

Vegyetek meg többen közösen egy könyvet, és fénymásoljátok ki, vagy jegyzeteljétek ki előre, ha ez utóbbit sikerül megcsinálni, az még a vizsgaidőszakban is jó sok időspórolást jelenthet!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel