Így építsd az önbizalmad az egyetem kezdetén

Szerző: Diákszemmel

Amikor az egyetemre kerülsz, teljesen új helyzetben találod magad, sok új ember között. Ilyenkor könnyen leszel bizonytalan, izgulsz helyzetekben, ami pedig az önbizalom csökkenéséhez vezet, mivel kritikus leszel magaddal szemben, csak azt látod, amikor hibáztál. De tudsz tenni ellene, elmondjuk, hogyan.

Már a kezdetektől lépj ki a komfortzónádból

Már egyetem előtt kezdd el magad olyan helyzetekre edzeni, ami kívül esik a megszokotton és a kényelmesen. Jelentkezz önként egy prezentációra, ha máskor igyekszel ezeket minél inkább megúszni, vállalj önkéntes munkát olyan helyen, ahol próbára van téve a toleranciád.

Ha kis lépésekkel indulsz, könnyebben megtanulod kezelni – elsősorban mentálisan – az ismeretlen helyzeteket, és akkor nem jár önbizalom-vesztéssel a túl sok újdonság sem.

Vedd igénybe a felajánlott segítséget

Sok egyetem nyújt támogatást alapvető dolgokkal kapcsolatban, például felajánlják, hogy körbevezetnek az egyetemen. Ha ez unalmasnak és cikinek tűnik, akkor gondolj arra, hogy milyen ciki lesz, amikor élesben kell belépned először a könyvtárba, de nem tudod, hogyan működik, és sok csendben ülő, tanuló egyetemista közt kell úgy tenned, mintha ismernéd a rutint.

Szóval bátran menj el ezekre az alkalmakra, a praktikus tudás megszerzése mellett arra is van esélyed, hogy új embereket ismerj meg, ami az egyetem elején még nagy segítség lehet.

Vizualizáld, amit el szeretnél érni

Fogalmazd meg magadnak, hogy mit is szeretnél elérni, amihez ezeken a kellemetlen helyzeteken túl kell jutni. Ha ismételgeted magadnak a célt, akkor sokkal könnyebben elviseled az adott szituációt, ráadásul ebben az esetben azt is tudatosítod magadban, hogy ez csak egy átmeneti állapot, amin majd túljutsz. És ott lesz a cél.

Ez az élet minden területén jól működik, és bár triviálisnak hangzik, mégsem az. Főleg egy olyan hosszú távú dolog esetében, mint az egyetem, a cél néha elvontnak tűnhet: nehéz azt mondani, hogy azért kell ebben a borzasztó esőben is elindulni a könyvtárba, mert a diplomámmal majd a vágyott munkahelyen tudok dolgozni. De ha azt mondod, hogy ha most elindulok a könyvtárba, és megcsinálom ezt a beadandót, akkor lesz még időm felkészülni arra a másik vizsgára is, és akkor következő félévben már fel tudom venni azt a másik tárgyat, és úgy hamarabb végzek, az már sokkal kézzelfoghatóbb.

Vedd magad körül olyan emberekkel, akik feltöltenek

Keresd azoknak a csoporttársaidnak a társaságát, akik mindig motiválóan hatnak rád! Ez kicsit önzőnek hathat, de persze nem azt mondjuk, hogy köss érdekbarátságokat, inkább azt, hogy tartsd fenn a kapcsolatot az inspiráló ismerősökkel.

Minden szakon van az az arc, aki látszólag totál lazán veszi az egészet, de közben csinálja és halad, és te pedig mikor vele beszélgetsz, egy kicsit elhiszed, hogy tényleg nem is kell ezt úgy túlparázni.

Találd meg a saját kis lépéseid

Fontos, hogy mindenkinek a saját személyiségétől függ, hogy mit tart kellemetlen helyzetnek, de segíthet az is, ha tudatosítod magadban, hogy mindenki érzi kellemetlenül magát valahol, csak ez nem mindenkinek ugyanaz. Segíthet, ha meg tudod fogalmazni, téged pontosan mi vagy mik frusztrálnak.

Ha például félénk vagy, akkor ne várd meg, hogy az egész csoport előtt kelljen prezentálnod, akik mind idegenek, hanem próbálj meg minél többükkel egyenként megismerkedni: így egy kicsit le is küzdöd magad, plusz akkor már nem lesznek idegenek.

És nyugodtan vedd észre, amikor fejlődsz, amikor túl vagy valamin, ami neked nehéz volt, mégis helytálltál. Ne felejtsd el elismerni saját magad. 🙂

Forrás: whatuni.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel