Így haladunk az esszével – a halogatás 10 árnyalata

Szerző: Diákszemmel

Ha az egyetemre bejutottál, akkor okos vagy, igaz? Ha okos vagy, nem okozhat egy beadandó megírása, ugye?

1. lépés

A tanár elmagyarázta, hogy mit vár el az esszében. Egy órán keresztül beszélt róla. De mit lehet tenni, te akkor pont az Instagramot pörgetted, közben úgyis azt gondoltad, hogy beszűrődik annyi infó, amire szükséged lesz majd. Most rájössz, hogy semmire nem emlékszel, amit mondott.

2. lépés

De te sem ma kezdted, össze tudod szedni a tudnivalókat, és tervet készítesz. Már tudod, mire lesz szükséged, hogy megírd a beadandót, és ettől nagyon elégedett leszel magaddal. Nem is foglalkozol vele egyelőre többet.

3. lépés

Az világos, hogy hozzá kell olvasnod, mert csak úgy magadtól nem tudod megírni. Semmi vész, meg is van a szakirodalom, hozzákezdesz. Egészen fél bekezdésig jutsz, amikor már nagyon unod és félre teszed – még van egy hét!

4. lépés

Eltelik pár nap, és érzed, hogy most már ki kell dolgoznod a saját motivációs rendszered. Elolvasod ezt a fejezetet, és cserébe jutalmat tűzöl ki magad elé. Könnyű lesz!

5. lépés

Ismét magadat áltatod, még mindig sok idő van, és miközben pörgeted végig újra a közösségi médiát, azon sopánkodsz, hogy miért ilyen nehéz az életed.

6. lépés

Halogatás. Az, amikor már tudod, hogy le kell ülnöd, és foglalkoznod kell az esszével, és már nem csukod be a word dokumentumot, de még mindig nem csinálsz semmit. Illetve sok mindent csinálsz, minden mást.

7. lépés

Beüt a pánik. Már érzed, hogy túl soká toltad a kezdést, hogy levés időd lesz így, és félsz, hogy nem fogod tudni befejezni.

8. lépés

Így hát elkezdesz foglalkozni a megnyitott word doksival, beírod a címet, megfelelően megformázod, kitalálod, hol legyen a neved, és hol legyenek az oldalszámok. Kemény munka ez, de most már este van, mit csinálunk?

9. lépés

A leadás előtti este van, nem olvastál el semmit a szakirodalomból, azt se tudod, hol kezdj hozzá…

10. lépés

MOST kezdesz el tényleg koncentrálni! Hirtelen rendszerezed a forrásokat, megtalálod bennük a kulcsszavakat, már látod, hogyan juss el a megfelelő következtetésig, fél óra van a leadásig, de te már 500 karakterrel többet írtál, mint a limit. Ki félt mitől?

Forrás: studentproblems.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel