„Miért érzed alkalmasnak magad..?”

Szerző: Diákszemmel

Az egyetem alatt és aztán a munkakeresés során is számtalanszor belefutsz abba, hogy magadról kell írnod. Miért tartod alkalmasnak magad egy feladatra, miért szeretnél jelentkezni, stb. Ezeket a legtöbben feleslegesnek tartják és sablon szövegekkel készítik el. Pedig ha elhagyod a kliséket, ez a lehetőséged, hogy valóban bemutatkozz!

Ha belegondolsz, ezeket a szövegeket a legtöbb esetben olyan embereknek írod, akik még nem ismernek téged. Ugyanakkor az a célod, hogy kiválasszanak téged, több, valószínűleg hozzád sokban hasonlító ember közül. Leírni ilyenkor azt, amit jól sejthetően a legtöbben írnak, teljesen felesleges.

Hogyan készítsd el tehát a jó motivációs levelet, ajánlót magadról?

Készíts tervet

Mielőtt elkezdenéd megfogalmazni, készíts vázlatot. Különben ha egyből nekiesel, csak egy következetlen szöveg lesz. Először írj magadról pár szót, utána írd le a releváns tanulmányaid és szakmai tapasztalataid, majd pedig fogalmazd meg, hogyan illeszkedik mindez a jelen jelentkezésedbe. A végén pedig írhatsz mindazokról a szabadidős tevékenysegékeről, amit tudsz kapcsolni a megpályázott dologhoz.

Bizonyíts

Szép kerek mondatokban nagyon szimpatikus dolgokat írhatsz magadról, de aki elolvassa, eldöntheti, hogy vagy elhiszi, vagy nem, ha nem sorolsz fel példákat, amik igazolják az állításod. Minden magadról tett állítást támassz alá valamivel, vagy egy elvégzett kurzussal, vagy egy releváns szakmai tapasztalattal. Így látni fogják, hogy azt írod le, ami valóban igaz.

Mutass lelkesedést

Mivel éppen el szeretnéd adni magad, mutass lelkesedést azzal kapcsolatban, amire jelentkezel! Természetesen ne állíts valótlant, de azokat a dolgokat emeld ki, amik az erősségeid, a valós vágyaid és céljaid.

Ellenőrizd le

Sokan esnek abba a hibába, hogy annyira örülnek, hogy végre kész lettek, hogy azonnal el is küldik a meglévő szöveget. Mindenképp nézd át, hogy nincs-e helyesírási hiba, és olyan szempontból is figyeld, hogy jó-e az összhatása a szövegnek, azt az érzetet kelti-e, amit te akartál. Az is jó, ha megkérsz valakit, olvassa át: te már pontosan tudod, hol mit akartál mondani, de ez másnak is átjön-e.

Legyen személyes

A tanulmányaid és a szakmai tapasztalataid önmagukban száraz tények – mindenkinek vannak, és mindenkinek, aki arra jelentkezik, amire te, a hozzád hasonlók vannak. Tedd személyessé – persze ne barátkozóssá -, emeld ki, ami számodra a legnagyobb kihívás volt, legnagyobb sikert jelentette – valamit, ami személyes aspektust ad a szakmai énednek.

Amit ne csinálj:

Ne másold ki valahonnan

Jól használható sablon, amit csak feltöltesz a saját adataiddal? Felejtsd el! Tudod, hányszor látták ugyanezt a sablont, akiknek elküldöd? Tudod, milyen hamar felismerik, hogy ez megint az a sablon? Szerinted milyen hatást vált ki belőlük? Ez kicsit olyan, mintha a fotód helyett egy tükörsimára photoshopolt stock fotót tennél.

Ne sorold fel az összes végzettséged

Arra ott az önéletrajz, és hidd el, el fogják olvasni mindkettőt. Ráadásul szövegesen olvasni a különböző tanulmányaid elég unalmas. Arról nem is beszélve, amit már sokszor emlegettünk ebben a cikkben: lehet, hogy te büszke vagy rá, hogy itt és itt végeztél, de tudod mit? A jelentkezők közül még elég sokan végeztek ugyanott, szóval ennek nem lesz olyan különleges vonzereje a bíráló bizottség szemében.
Inkább emelj ki egy-egy kurzust, ami különösen inspiráló volt számodra.

Ne vegyél bele személyes történeteket

Korábban említettük, hogy legyél személyes – de csak a szakmaiságot illetően! Ne vegyél bele semmilyen érzelmi hatást kiváltani célzó sztorit, megható történetet a nagyapádról, aki szintén ezen a területen dolgozott.. Nem fognak azért felvenni, hogy beteljesítsd a családi történetet! Helyette viszont kínosan érzik magukat, miközben olvassák, és be se hívnak, nehogy ott meg egy másik saga-val rugaszkodj elő.

Ne használj kliséket

Megbízható vagy és jó csapatjátékos, mióta elkezdtél tanulni, egy ilyen pozícióra vágysz, amióta az eszed tudod, ez a terület érdekel, ugye? A munkád a hobbid, szenvedélyesen érdeklődsz a téma iránt, ahol keresed a fejlődési lehetőségeket. Ki nem? Ezeket hagyd ki.

A feleslegesnek tűnő és egy kaptafára készülő megírnivalókban az a lehetőség, ha kitűnsz a többi közül és valami profit, menőt, egyedit teszel le az asztalra. Erre mindig gondolj!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel