Mit bántál meg a legjobban az egyetemi éveidből?

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemi éveid valószínűleg szorosan követik a gimit, úgy fejeződnek be, hogy észre sem veszed, és valószínűleg nem jönnek el újra. Megkérdeztek néhány végzett hallgatót, hogy mit bántak meg legjobban az egyetemi éveikkel kapcsolatban, amit érdemes lehet neked is elolvasni, hogy te ne kövesd el ugyanazt a hibát.

Előzetes tájékozódás

„Sokkal többet kellett volna előzetesen utánaolvasnom a szakomnak. Már első évben rengeteg kurzust leadtam, és még az egyetem váltást is fontolgattam, mert közben jöttem rá, hogy egy másik suliban tanítják ezen a szakon azt, amire nekem szükségem van. Ha előzetesen jobban utánajárok mindennek, mindez sosem történik meg.”

„Nem hagynám, hogy a szüleim ennyire befolyásolják a döntésem. Ahova én akartam menni, az nem egyezett azzal, ahova ők szántak engem, és inkább úgy döntöttem, hogy úgy teszek, ahogy ők akarják, ahelyett, hogy saját magam helyeztem volna előtérbe.”

Egészség

„Többet kellett volna magamra és a pszichés állapotomra figyelnem. Az igazi kapcsolataim ápolására kellett volna koncentrálnom, nem arra, hogy minden társaságba beilleszkedjek, mindenkivel jóban legyek.”

„Nem kellett volna megvárnom, amíg ennyire kimerülök. Az egyetem sokszor stresszes tud lenni, és ha az ember nem figyel oda, ebbe nagyon bele lehet pörögni. Ezt korábban észre kellett volna vennem.”

Egyetemi élet

„Bár ez nem igazán döntési kérdés, még tartott a gimis párkapcsolatom, mikor elkezdtem az egyetemet. Nem volt egyszerű fenntartani, de sokáig küzdöttünk vele. Most viszont már sajnálom, hogy annyi mindentől visszatartott, úgy érzem, csak erőltettük, és nem kellett volna.”

„Sajnálom, hogy az első évben nem csináltam meg néhány olyan alapozó előkészületet, ami sokat segítehett volna később. Az utolsó években már csak kapkodtam a fejem, annyi mindent meg kellett csinálni, és bárcsak megkönnyítettem volna magamnak.”

Barátságok

„Sajnálom, hogy annyi valódi gimis barátságot hagytam elsüllyedni, mert sok volt az új ember, izgalom, és nem szántam rájuk elég időt. Pedig igazi barátságok voltak, most már bánom.”

„Sajnálom, hogy annyira nem foglalkoztam a szakmai kapcsolatok építésével az egyetem alatt. Miután végeztem, rájöttem, hogy akik a csoporttársaim voltak, ők mind ugyanazon a területen fognak dolgozni, mint én, tehát tudnánk segíteni egymásnak. Ha, ugye, odafigyeltem volna a jó kapcsolatokra.”

Akár az egészségedről van szó, akár a megszerezhető tudásról, az egyetem egy fontos szakasz az életben. Szerencsés vagy, ha akkor jársz oda, amikor a legtöbbet tudod kihozni belőle és a legjobban fel vagy rá készülve, hogy a legjobb döntéseket tudd meghozni.

Forrás: whatuni.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel