Osztályokban kialakuló hierarchia

Legyen szó középiskolai vagy általános iskolai osztályról, mindenhol egyaránt jelent van már napjainkban a különböző hierarchia. Hogy mire gondolok mikor ezt írom?

Gondoljon mindenki a saját osztályára. Rögvest mindenkinek be fog ugrani az osztályából egy-egy név, mikor azokat a címszavakat mondom, hogy: visszahúzódó, stréber, az ész, a nagyszájú, az az ember, aki egész nap csendben van mégis több dologról tud mint azt hinnénk, a „néma” pletykás aki a háttérből úgy tudja irányítani a szálakat, hogy egyes embereknek rossz legyen de neki jó, és az az ember akiről azt hinné az ember, hogy nagy szája van és bunkó, de legbelül az osztály egyik legnormálisabb embere.

Ezek a jelzők, az esetek 90%-ában megjelennek minden egyes osztályban korosztálytól függetlenül. Vegyük korunkhoz illően a középiskolásokat példának.

Bekerülünk 9. osztályba egy teljesen új környezetbe, vadidegenekkel körülvéve. Az első egy hónap igen meghatározó lesz itt mindenki számára. Kialakul az osztálynak az a hierarchiája (rangsora) ami alapján később működik a közösség. Kialakul ki lesz az, aki „vinni fogja az osztályt” és az ő szava fogja adni a többségét, alakot ölt, hogy ki lesz az osztály esze aki például az iskolai versenyeken brillírozni fog és neki köszönhetően nyernek versenyt.

Sokszor adódik úgy, hogy valamilyen okból kifolyólag évközben iskolát vagy akár csak osztályt kell váltania valakinek, mert éppen nem tudott beilleszkedni, vagy mert csak éppen nem tetszett neki az ottani környezet. Ezesetben szokott előfordulni, hogy vagy nagyon nehezen, vagy soha nem is fog sikerülni neki igazán a beilleszkedés, hiszen a már meglévő hierarchiában vagy sikerül valaki mellé csatlakoznia egy „szerepben” vagy valakit „kilök” a helyéről (ezesetben szoktak évekig tartó háborúskodások menni a helyért utána a két fiatal között), ezesetben akit „kilök” ranglétra nélkül marad, ami esetlegesen megboríthatja az osztály harmóniáját.

Ezt a kialakult helyzetet tudnám hasonlítani az állatvilághoz is, mert igen, az állatvilágban is megvan mindenkinek a maga rangsorolása. Szépen is néznénk ki ha a gyengébb állatt enné meg az erősebbet és nagyobbat, és itt a lényeg! Az erőviszonyok! Nem feltétlen fizikai erőről beszélünk ilyenkor, lehet ez lelki erő / belső erő. Mindenkinek a helyét az határozza meg, hogy mennyire talpraesett, és mennyire képes kiállni a saját igazáért. Aki például nem elég határozott és talpraesett, ő inkább a visszahúzódó csendes szerepet fogja csak tudni betölteni az osztályban, mert aki határozott és szemfüles, hamarabb tudja érvényesíteni az akaratát és mondanivalóját.

Nagyon érdekes dolgok ezek és az főleg, hogy az ember nem is gondolná, hogy egy egyszerű osztályból is mennyi párhuzam húzható át az állatvilágban kialakult hierarchiába.

Hozzászólások