Stresszes volt a vizsgaidőszak? Így kezeld legközelebb

Szerző: Diákszemmel

Ha azt érzed, hogy az indokoltnál kimerültebb lettél a nyári szünetre, ha nagyon megviselt a félév-, évzárás, olvasd el 5 tippünket, hogy legközelebb jobban bírd!

1. Egy kicsi stressz normális

Fogadd el, hogy ez egy felpörgetett időszak. Amikor tudod, hogy egy nagyobb kihívás áll előtted, nehezebb feladatot kell megoldanod, akkor a tested fokozza az adrenalin termelését. Ez vesz rá, hogy leülj, koncentrálj, megcsináld. Ennek a hiánya miatt halogatsz az utolsó pillanatig. 🙂 Szóval már azzal is segítesz magadon, ha tudod, hogy ez mindenképp egy intenzívebb időszak lesz, és csak arra kell figyelned, hogy ne kerítsen túlzottan a hatalmába a stressz.

Forrás: tenor

2. Szabadulj meg a feleslegtől

Nagyon sok stressz abból a nyomásból fakad, amit saját magunkra teszünk. Persze, fontos, hogy jó jegyeket szerezz, fontos, hogy abszolváld a felvett kurzusokat, de ha túlságosan bepörögsz ezen, akkor pánikolni fogsz.

Legyél reális és lásd tisztán a helyzetet, amiben vagy. Gondold végig, mi történhet, ha nem úgy sikerül ez a vizsga, mint szeretted volna. Emlékeztesd magad, hogy ezen még nem dől össze a világ.

Forrás: giphy

3. Találj egyensúlyt

Ahhoz, hogy mentálisan bírd a hosszabb terhelős időszakot, oda kell figyelned, hogy csinálj olyan dolgokat is, amiket szeretsz. Ehhez pedig tervezz. Tervezd el, hogy mikor és meddig fogsz időt szakítani arra, amit szeretnél: legyen az találkozás a haverokkal, sorozatnézés, vagy éppen futás.

Ha beilleszted az időrendedbe, akkor nem lesz lelkifurdalásod miatta. Viszont szükséged van rá, hogy megőrizd a józan eszed.

Forrás: dribbble.com

4. Légy a saját szurkolód

A stresszes időszakok sajátja, hogy az ember hajlamos csak a negatívumokat látni. Ne ess ebbe a hibába: fókuszálj azokra, amik sikerültek, mindig ismerd el, ha jól haladtál. Kitűztél bizonyos oldalszámot, és el is olvastad! Ha arra fókuszálsz, miket csináltál jól, jobban fogod tudni kezelni a stresszt.

Forrás: wikia

5. Találd meg a saját meditációd

Oké, lehet, hogy nem tudsz néhány ommm-al lelazulni, de találd meg azt, amivel igen. Ha az a futás, vagy a szobában táncolás hangos zenére, akkor az. De ha rájöttél, mi az, amivel sikeresen ki tudod üríteni a fejed, levezetve ezzel a feszültséget, akkor alkalmazd rendszeresen, kapcsolódj ki.

Forrás: dribbble.com

Attól függetlenül, hogy izgulós típus vagy vagy nem, fontos, hogy tudj hátralépni egy lépést a stresszes szituációkban, tisztán látni azokat, mert ez a legtöbb esetben máris enyhíti nyomasztó hatásukat.

Forrás: whatuni.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel