5 dolog, amit bárcsak tudtam volna az egyetem előtt

Szerző: Diákszemmel

Most, hogy már kihirdették a ponthatárokat, és tudod, hogy mész-e egyetemre, nem árt, ha lélekben is felkészülsz. Igyekszünk néhány tippet adni olyan dolgokkal kapcsolatban, amikről kevés szó esik.

Függetlenség

Az egyik nagy változás a gimi után, hogy az egyetemen senki nem mondja meg neked, hova menj, melyik órát vedd fel, nincs olyan, hogy ülünk egy helyben, és majd idővel úgyis kiderül, hova kellene menni. Mindent magadnak kell megszervezned, magad osztod be az időd.

Ahogy azt is te döntöd el, milyen tempóban haladsz a félév során a tanulnivalóval. Nincs ugyanis hétről hétre számonkérés, cserébe van rengeteg olvasnivaló: amíg a gimis tankönyvben a 3 oldalas lecke hosszúnak tűnt, most csak egyetlen vizsgára el kell olvasnod egy több száz oldalas könyvet.

Pénzbeosztás

Ez attól is függ, hogy hol laksz, ha másik városba mész egyetemre, mint ahol élsz, akkor ez is mélyvíz lehet. Hirtelen ki fog derülni számodra, hogy az étel például sokba kerül, az, hogy mindig van otthon valami különleges finomság, azt nem is olyan egyszerű előteremteni.

„Az első év nem számít” – mítosz

Sokat hallod, hogy az első év nem számít, és az valóban igaz, hogy a lényeges dolgok később történnek majd. Mégis, nem javasoljuk, hogy nagyon beleéld magad ebbe és túl lazán vedd. Ha már most bejársz rendesen az órákra, akkor sokkal jobban meg tudod alapozni a későbbi éveket, és annál hamarabb jön el az a pillanat, amikor nevetve tekintesz vissza magadra, mennyire azt sem tudtad még az elején, hogy mi van.

Mindenhova el kell menni

Hirtelen rengeteg új embert ismersz meg, és minden este van valamilyen buli, ahova elhívnak. Te pedig nem szeretnél lemaradni, nem szeretnél kimaradni semmiből. Azért ne ess pánikba, mindenki nemet mond bizonyos alkalmakra, és ha nincs kedved valahova menni, akkor lazíts, és nyugodtan maradj otthon.

Stressz

Az egyetemen, főleg a vizsgaidőszakban éles helyzeteknek vagy kitéve, és mivel a diplomádról, a későbbi elhelyezkedésedről van szó, előfordulhat, hogy túlságosan bestresszelsz egyes jegyek, eredmények miatt. Ilyenkor próbáld magad emlékeztetni, hogy az egyetlen valódi tét az, hogy megszerezd a diplomád, soha senki nem fog később rákérdezni, hogy a statisztika vizsgád hányas volt. A cél az, hogy minél alaposabban elsajátítsd, amit tanítanak neked, hogy minél többet érő alap tudással vesd bele magad majd később a munkába.

Forrás: studentproblems

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel