Frida kiállítás a Nemzeti Galériában

Szerző: Diákszemmel

Megnyílt a Frida Kahlo kiállítás a Nemzeti Galériában és elmentünk megnézni. Állíthatjuk, érdemes.

A mexikói festőnő életművének egy részét bemutató kiállítás több termen keresztül enged betekintést Frida különböző korszakaiba. A portréktól indulunk, majd következnek a sokkal személyesebb alkotások. Aki ismeri Frida Kahlo történetét, az tudja, hogy az alkotó nem csak a művein, de élettörténetén, fájdalmain keresztül is híressé vált, amely a műalkotásokon köszön vissza.

Frida gyerekkorában gyermekbénulásban szenvedett, amitől tartósan károsodott a jobb lába. 18 éves korában pedig egy súlyos buszbalesetet szenvedett, amiben jelentősen sérült a gerince, ez is egész életére hatással volt. A baleset következtében nem lehetett gyereke, bár ő próbálkozott, ám ezek a próbálkozások vetéléssel végződtek. Testi-lelki fájdalmai festményein köszönnek vissza, egyszerre gyönyörű, mégis megrázó erejű képeken. Csodásan metaforikus, bámulatos színekkel megalkotott festményei szavak nélkül is rengeteget elmondanak.

Frida Kahlo: A törött oszlop
Forrás: mng.hu

A kiállításon a leghíresebb festmények közül több is megtekinthető, a több, mint 30 képből álló tárlaton videófelvételeket is láthatunk a művészről. A kiállítás részletesen foglalkozik Frida és férje, Diego Rivera kapcsolatával, és kitér Frida szerelmére a magyar származású fotóssal, Muray Miklóssal.

Nem tudok azonban szó nélkül elmenni egy bosszantó bevezető mellett: a múzeum szabályai szerint kötelezően a ruhatárban leadandó minden táska, ami hátizsákként is hordható. Az én nagyjából 30×30 cm-es, oldaltáskaként is hordható táskámat, amiben nem volt semmi más, mint a pénztárcám és a telefonom, leadatták velem a ruhatárban. Mert hiába ígérem meg, hogy oldalt fogom hordani, “általában mégis felkerülnek a hátra ezek a táskák”, közölte velem mélységen felháborító módon előre hazugsággal vádolva engem a biztonsági őr. Miközben a kiállítótérben az enyémnél sokkal nagyobb, vaskos műbőr női táskákkal rengetegen jelentettek sokkal nagyobb fenyegetést a műalkotásokra, mégis én flangázhattam pénztárcával és telefonnal a kezemben. Európa, hol vagy.

A kiállítás diákigazolvánnyal 1.600 Ft-ért megtekinthető.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel