Nyárra munkát keresel? Alap tippek az interjúhoz

Szerző: Diákszemmel

Ha ezen a nyáron szeretnéd egy kicsit kipróbálni magad valamilyen munkában, és állásinterjúra készülsz, ezt a 8 alap trükköt érdemes bevetned.

1. Kutass kicsit

Tájékozódj a cégről, akihez állásinterjúra mész. Fontos, hogy pontosan tudd, milyen szolgáltatásaik, termékeik vannak. Becsüld meg, nagyjából mennyi embert foglalkoztathatnak, csak hogy képben legyél, kis családi vállalkozáshoz, vagy nagyvállalathoz mész. Jó, ha utánaolvasol valamennyire az iparágnak is, amiben tevékenykednek. Egyszóval, ne úgy állíts be, hogy „nem tudom, mivel foglalkoztok, de dolgozni akarok, vegyetek fel”.

2. Menj kész válaszokkal

Legalább a típuskérdéseket illetően. Minden interjún elhangzik, hogy mik az erősségeid, mik a gyengéid, hogyan tudsz csapatban dolgozni, miért szeretnéd megkapni az állást, miért épp náluk szeretnél dolgozni, stb. Ezekre ne ott találd ki a választ, készülj fel előre, hogy mit fogsz mondani. Főleg azért, mert ezek elég béna kérdések: hogyan tudok csapatban dolgozni? Hát azt csapata válogatja.. Szóval, gondolj végig valami választ, ami jól hangzik, de nem nagyon mű.

3. Öltözz fel

Nem, vagy nem minden interjúra kell öltönyben/kosztümben menni, de azért nézz ki elegánsan. Ne farmert és pólót vegyél, hanem valami csinosabb öltözetet. Ez azért is fontos, hogy ne azt sugalld, a sarki kisboltba menet beugrottam erre az interjúra is, hanem látszódjon, hogy ez fontos neked, készültél erre az alkalomra.

4. Ne késs

A legrosszabb dolog, amit az állásinterjún tehetsz az, ha elkésel. Azért, mert rossz benyomást kelt: arra utal, hogy neked nem különösebben fontos ez az egész, megbízhatatlanságot sugall, stb. Több negatív dolog kapcsolódik hozzá, mint amennyire valójában súlyos, de akkor is egy szabály, hogy az állásinterjúról nem késünk el. Indulj el sokkal korábban, és várakozz, de legyél pontos.

5. Készülj fel, hogy a szakmai tudásod is tesztelik

Valódi készülést nem biztos, hogy tudsz végezni, bár bizonyos pozíciók esetében még azt is, inkább lelkileg és mentálisan készülj arra, hogy lehet, a szakmai tudásod is tesztelni fogják az interjún. Az én véleményem az, hogy bárcsak mindenhol ezt tennék. Hiszen sokkal jobb képet kapnak arról, hogy alkalmas vagy-e egy munkára, ha látják, milyen könnyedén és milyen szakértelemmel válaszolsz egy, a leendő feladataid érintő kérdésre, mint abból, hogy el tudod mondani, miért vagy jó csapatjátékos..

6. Tartsd magad sokra

Ez egy elég vékony határvonal, hiszen arra is ügyelni kell, hogy ne legyél arrogáns, ugyanakkor fel kell venned egy attitűdöt, amiből látszik: tisztában vagy a saját értékeiddel, képességeiddel, tudod, hogy jól el tudnád látni a feladatot, amit rád bíznak. Nem azért jöttél, mert nagyon kell a pénz, nem bólintasz rá bármilyen feltételek mellett: állást keresel, de olyat, ami nekik és neked is megfelel.

7. Maradj nyugodt és bátran válaszolj lassan

Egy állásinterjún valószínűleg izgulsz: hiszen szeretnéd megkapni a munkát, és ez most az a lehetőség, ahol elérheted, hogy ők is szeressék, hogy te kapd meg a munkát. Szóval, a drukk az természetes, de ne hagyd, hogy eluralkodjon rajtad. Hallgasd végig a kérdést, gondold végig a választ, mielőtt megszólalsz. Ne próbáld kitalálni, hogy kérdezőid mit várhatnak el válaszként az adott kérdésre, mert úgysem fogod tudni.

8. Tedd fel a saját kérdéseid

Az interjú általában azzal zárul, hogy most te teheted fel a kérdéseid, ha vannak. A legtöbb esetben nincsenek, mert ismered a céget, tudod, hogy szeretnéd megkapni a munkát, konkrét kérdéseid majd akkor lesznek, ha már a munkavégzésről lesz szó. Mégis, jó, ha ilyenkor felteszel néhány kérdést. Jó benyomást kelt.
Mit lehet ilyenkor kérdezni? Érdeklődhetsz a vállalkozás terveiről, hogy kikkel fogsz együtt dolgozni, milyen képzéseket tesznek elérhetővé az ott dolgozóknak.

Forrás: studenthacks.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel