Tudtad, milyen okos állat a varjú?

Szerző: Diákszemmel

A varjak mindenhol ott vannak és viszonylag kevés tudomást veszünk róluk, „társadalmi státuszuk” az állatok között nem kiemelkedő. Pedig intelligens állatokról van szó, akik olyasmire és képesek, hogy nem is hinnéd.

Azt például tudtad, hogy képes felismerni az arcokat, és neheztelni is tud rád?
Vagy hogy meg tudja tanulni a közlekedési lámpát és felismeri a jelzéseit, illetve több dialektusuk is létezik, amelyek között váltogatnak.

Valaki olyan lelkes lett, mikor felfedezte, hogy a varjú ilyen méltatlanul figyelmen kívül hagyott, különösen okos állat, hogy egy tumblr fiókot szentelt nekik, és összegyűjtött sok érdekességet. Ezek közül válogatunk:

– a varjú már felnőtt madárként is visszarepül idősödő szülei fészkébe.
– használ eszközöket, és különösen jó a rejtvények megoldásában
– kifejezetten nagy méretű agyuk van, az agy-test arányuk megegyezik a csimpánzéval
– az egy dolog, hogy emlékszik az arcokra, de végeztek egy olyan kísérletet, amiben emberek maszkot vettek fel, és néhányan közülük bosszantották a varjakat: egy idő után felismerték a „gonosz” maszkosokat, és támadólag léptek fel, a kedves maszkosokat békén hagyták. Sőt! A kísérletben nem résztvevő varjak is megtámadták a gonosz maszkosokat! Tovább adták egymás között az információt.

A hangjukkal ki tudnak fejezni dühöt, szomorúságot, boldogságot. Megjegyzik, ha valahol farmerek kilőttek néhány példányt, és arra nem repülnek.

Valaki megosztott egy történetet arról, hogy hogyan lett saját varjúja:

egyik reggel arra ébredt, hogy nagyon hangos károgást hall. Kiment a kertbe, ott volt egy varjú, láthatóan sérült, nem tudott repülni. Kettő másik szálldosott fölötte, és károgtak. Megpróbált közelebb menni, de a két ép akkor megtámadta. Bement, és hozott nekik ki egy kis kaját, odadobta, „megszelidítette” a sérült védelmezőit, akik így engedték, hogy odamenjen a sérült társukhoz.

Megitatta a sérültet, aki nem tudott vízhez sem odamenni, és így ápolta nagyjából egy hétig. Ezután a varjú eltűnt a kertjéből, azt gondolta, ennyi volt, meggyógyult és lelépett. De nem, a varjú azóta is visszajár hozzá, időnként a vállára ül egy kicsit, vagy csak meglátogatja a kertben. 🙂

Ha ez még nem lenne elég, nézd meg ezt a videót:

Ezek után te is más szemmel nézel a varjakra, igaz?

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel