10 tipp az őszi félévre

Szerző: Diákszemmel

Most kezded az egyetemet? Vagy már nem vagy elsőéves, de megfogadtad, hogy most összeszedettebb leszel, és jobban haladsz ezzel az egyetem dologgal? Adunk néhány tippet, hogy könnyebben menjen!

1. Alakíts ki egy rutint

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy egy kicsit összeszedettebben haladj a feladataiddal, ha kialakítasz egy rutint. Amíg ez nincs, addig mindent tologatsz, még ráér, majd máskor. De ha eldöntöd, hogy mely délelőttök fognak azzal telni, hogy az egyetemi feladataiddal foglalkozol, vagy konkrétabban, hogy ezt és ezt gyakorlod, akkor sokkal jobban kézben tartod a saját időbeosztásod, tudod, hogy most van itt ennek a feladatnak az ideje.
Igyekezz olyan időbeosztást kialakítani, amit tartani is tudsz: ha nem szeretsz korán kelni, ne reggel 7-re tervezd be a tanulást, mert úgysem fogsz felkelni.

2. Menj be minél több órára

Ha az önálló tanulásra nehezen tudod rávenni magad, menj be minél több órára. Hidd el, hálás leszel magadnak, mikor a vizsgaidőszakban rájössz, hogy képben vagy az anyaggal.

Forrás: tumblr

3. Kutass a neten

Rengeteg olyan oldal van, ahol hasznos tananyagokat találsz a témáddal kapcsolatban. Olvasgasd ezeket: minél szélesebb a háttértudásod, annál egyszerűbb megtanulni a vizsgaanyagot.

Forrás: tenor

4. Tanulj könyvtárban

Ha otthon mindig minden eltereli a figyelmed, akkor járj be a könyvtárba tanulni! Magaddal teszel jót, ha megteremtesz egy olyan közeget, ahol csak a könyveidre tudsz koncentrálni.

5. De semmiképp ne csinálj minden munkát a szobádban

Amikor összesűrűsödnek a feladatok, nyomasztó tud lenni, hogy ki se mentél a szobádból mióta. Ha jó idő van, ülj ki a könyvvel a szabadba, vagy a beadandót írd meg egy kávézóban. Ha más nem, már az is jól fog esni, hogy felöltözöl normális ruhákba.

6. Tartsd meg a hobbijaid

Könnyű elhagyni azokat a hobbikat, amikkel szívesen foglalkoztál, mondván, hogy nincs rá időd. De ilyenkor gondolj bele, mennyi időt is töltesz pótcselekvéssel, mikor tanulni próbálsz, és látni fogod, hogy van ott még azért potenciál. Ha szánsz időt az értelmes szórakozásra is, akkor jobban viseled a tanulást is.

Forrás: bestaniimations

7. Rendszeresen pihenj

Ehhez kapcsolódik az is, hogy valóban szükséged van időről időre a kikapcsolódásra. Különben hamar túl fáradt leszel, és akkor már nem tudsz úgy teljesíteni.

8. Takaríts

Ha kollégiumban vagy albérletben laksz, és akkor is, ha otthon, fontos, hogy ne hagyd eluralkodni a koszt! Egy jó kis porszívózás még kikapcsolódásnak is tűnhet a tanulás közepén, pláne úgy, hogy tudod, valami hasznosat csinálsz.

Forrás: yahoo

9. Kérj segítséget

Ne gondold, hogy a tanulás egy magányos folyamat. Ha már nagyon nem bírod, tanulj együtt a csoporttársaiddal. Ha már nagyon zsibbad az agyad, hívd fel a családod, és beszélgess velük fél órát: visszazökkenni az egyszerű hétköznapi dolgokba igazi feltöltődés lesz.

10. Élvezd!

Mindenekelőtt pedig élvezd ki, hogy egyetemista vagy! Ez egy rengeteg szabadsággal járó időszak, ami során egy sor érdekes új embert ismersz meg – akik ráadásul az iránt érdeklődnek, mint te! Legyél nyitott, és érezd jól magad!

Forrás: tenor

Forrás: whatuni.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel