8 tiltott hely a világon – tudod, hova nem léphetsz be?

Szerző: Diákszemmel

Vannak helyek a világon, amikre ilyen vagy olyan okból tilos a belépés. Némelyikre egészen megdöbbentő okból, de van olyan is, ahova ha mehetnél, se tennéd.

1. Norvégia, magtár

Norvégia északi csúcsában létrehoztak egy hatalmas magtárat, katasztrófák esetére. Bizony, az órisái épületben a Föld mindenféle növényeiből megőriztek kicsíráztatható magot, hogy ha valamilyen természeti katasztróga elpusztítaná a növényeket a Földön, vissza lehessen állítani. Elvileg földrengéseket és robbanásokat is kibír, és egy hegyoldalba építették, hogy ha minden jég elolvad, akkor is tengerszint fölött maradjon.

2. Északi-Szentinel-sziget, India

A sziget a szentinelézek otthona: ők azon kevés törzsek egyikéhez tartoznak, akik semmilyen kapcsolatot nem tartana a modern civilizációval. Úgy tudják, hogy a törzs vadászatból, halászatból és gyűjtögetésből él, de semmilyen jele nincs tűznek vagy mezőgazdaságnak. 1967-ben vezették ide az első sikeres expedíciót, de kapcsolatot nem sikerült létesíteni a törzs tagjaival. 2006-ban megöltek két halászt, akik véletlen itt kötött ki – de az indiai kormány semmilyen módon nem torolta ezt meg. Most már szigorúan tilos a szigetre lépni.

3. Pluto kapuja, Törökország

Hierapolisz, Törökország ősi városa ad helyt Pluto kapujának, amelyről az a hír járta, hogy bármilyen állat, ha belép, azonnali halált hal. 1965-ban fedezték fel újra a kaput, és kiderült, hogy a mítosz valóságon alapszik. A kapu mögötti üregben olyan magas a szén-dioxid tartalom, ami még az ember számára is pár perc alatt halálos arány. A kapu előtt azért meg lehet állni.

4. Párizsi katakombák

A hatalmas föld alatti útrendszert eredetileg azért építették, hogy összekössék Párizs kőbányáit, ám a XVIII. században halottak számára kezdték el használni a helyet. Ma egy nagyon kicsi szakasza a nyilvánosság számára is látogatható, de nagyjából 99%-a elzárt terület, pusztán azért, mert biztos, hogy el fogsz tévedni. Persze titkos társaságok és szekták tagjai így is többször belógnak, ami ad munkát a katakomba-rendőrségnek!

5. Poveglia sziget, Olaszország

A világ egyik legbizarrabb helye ez a sziget. A Római korban a pestis áldozatainak temetkezési helye lett, és ez megismétlődött a középkorban is, amikor ismét kitört a járvány. Mivel maga a sziget nem nagy, viszont az áldozatok száma hatalmas, a rengeteg áldozat teljesen átalakította a talaj összetételét itt. A helyre könnyű azt mondani, hogy kísértetjárta, ennek ellenére 1922-ben egy elmegyógyintézetet nyitottak itt. Valószínűleg nem használt a pácienseknek a bizarr közeg, mindenesetre ma már tilos a szigetre lépni.

6. Kígyó-sziget, Ilha Da Queimada Grande

Az Atlanti óceánon, Brazília partjaihoz közel található kicsi sziget a kritikusan veszélyeztetett arany lándzsakígyó egyetlen otthona. A szigetet elzárták az emberek elől, hogy fennmaradjon a faj, de valószínűleg, ha tehetnéd, se mennél oda, hiszen minden négyzetméterre jut egy kígyó.

7. Surtsey, Izland

A sziget 1963-ban jött létre egy vulkáni erózió során, és a tudományos kutatásnak szentelték. Azt igyekeznek vizsgálni, hogyan alakul ki az élet bármilyen emberi beavatkozás nélkül, ezért aztán néhány tudóson kívül senki nem teheti be ide a lábát.

8. 51-es terület, USA

Las Vegastól északra található ez a katonai bázis, amit a Föld egyik legrejtélyesebb helyének tartanak. Már csak azért is, mert az USA tagadta még a létezését is egészen 2013-ig. Úgy tudni, hogy a CIA és az amerikai légierő használja kísérletezésre, de rengeteg UFO-teória terjedt el, sokan azt gondolják, hogy az amerikaiak egy becsapódott földönkívüli űrhajót vizsgálnak itt.

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel