Amit az elsőévesek mindig benéznek

Szerző: Diákszemmel

Amikor gimi után egyetemre mész, két jellemző viselkedésforma közül „választhatsz”: vagy ráparázol, és őrült tempóban kezded begyűjteni a kötelező irodalmat az első héten, vagy elfog a szabadság érzése, hogy most aztán tiéd a világ. Utóbbi esetre mutatunk 5 tipikus példát.

1. Az első év nem számít

Sokan azzal nyugtatják magukat, hogy az első éves jegyek semmilyen hatással nem lesznek a diplomára, ami igaz is, de nem azt jelenti, hogy ilyenkor kell kiélni rég elfojtott szórakozásvágyaid. Bizony az alapozótárgyakon is megtanulhatsz olyan dolgokat, amik a későbbi szemesztereket sokkal könnyebbé teszik, és ilyenkor alakítod ki a kapcsolatod a tanáraiddal is, akik nem baj, ha nem tartanak teljesen komolytalannak.

2. Neten minden megvan

Minek bejárni órára, ha neten utána lehet nézni, a diák felkerülnek az egyetem oldalára, a tanár elérhetővé teszi a kötelező irodalmat is? Azért, mert ezzel az erővel a könyvtárba is beiratkozhattál volna az egyetem helyett. Az előadásoknak pont az a lényege, hogy megértsd azt, ami a könyvben le van írva, hogy megtanuld a hangsúlyokat, szókincset szerezz az adott szakterülethez.

Ebből a szempontból épp az első év a legfontosabb, hiszen ekkor ismered meg annak a szakterületnek az alapjait, amin tevékenykedni szeretnél.

3. Nincs házi

Végre nincs házi, nem kell megírni semmit a követező órára, amit a tanár leellenőrizhet! Ez mondjuk ebben a formában igaz, de azért arra is számíts, hogy az egyetemen sokkal többet fogsz egy-egy kurzussal „házi feladatként” otthon vagy a könyvtárban foglalkozni, mint magán az előadáson. Már persze, ha valóban meg akarod tanulni, amit tanítanak.

4. Egy beadandóra elég egy délután

Ha gimiben meg kellett írni egy szöveget, akkor csak rá kellett venned magad, hogy végre hozzáülj, és pár óra alatt kész lett. Ezt mondjuk az egyetemre készített beadandóidhoz nem javasoljuk. Hamar meg fogod látni, hogy itt sokkal többet kell hozzáolvasni, szakirodalommal megalapozni, hivatkozni – szóval, itt az nem nagyon megy, hogy mennyire jó a beszélőkéd, itt bizony össze kell szedni tényleges mondanivalót, és az idő.

5. Az egész csak szórakozás

Miközben az egyetem tényleg egy nagyon jó időszak lesz az életedben, ahogy már korábban is írtuk, soha nem leszel olyan szabad, mint ebben az időszakban, azért ne éld bele magad nagyon előre, mert akkor érhetnek kellemetlen pofonok. Készülj arra, hogy azért lesznek új és eleinte nehéz feladatok is, amiket meg kell tanulnod teljesíteni. De ha ez meglesz, akkor tényleg nagyon jó élményekre számíthatsz.

Forrás: studenthacks.co.uk

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel