A Rupa butikja premier előtti vetítésével indul a Soldivision Filmklub

Szerző: Diákszemmel

Szeptember 11-én Halász Glória Rupa butikja című díjnyertes dokumentumfilmjének premier előtti vetítésével indul a Soldivision Filmklub.

Szeptember 11-én hagyományteremtő szándékkal veszi kezdetét a Soldivision Filmklub, mely az első évadban női rendezőkkel és női sorsokkal foglalkozik az alternatív terjesztésben már megszokott módon: a vetítéseket követően közönségtalálkozón faggathatják a nézők az alkotókat.

A sorozat nyitányaként Magyarországon első ízben láthatják az érdeklődők Halász Glória lebilincselő, Angliát, Hong Kongot, Kanadát és Portugáliát megjárt, az ENSZ filmfesztiváljának nagydíját elnyerő dokumentumfilmjét, a Rupa butikját, amit indiai savtámadások áldozatairól készített. A vetítés után a filmklub vendége Halász Glória. A film a Soldivision forgalmazásában a jövő évtől látható a hazai mozikban.

A Soldivision Filmklub célja, hogy a kortárs magyar és nemzetközi filmművészet határterületeire kalauzolja nézőit. Legyen szó emberi sorsokról vagy történetekről, egyedi vagy általános témákról, alkotókról vagy alkotói módszerekről, a szervezők minden esetben a megszokottól, az átlagostól eltérőt keresik majd, hogy a film médiumában és azon keresztül a nézők olyan gazdag szellemi tartományokba juthassanak, ahova egyre kommerszebb és felszínesebb filmnézési szokásaink miatt egyre ritkábban tévedünk. A filmklub hiánypótló és ismeretterjesztő jellege mellett nagy hangsúlyt fektet az alkotók és a nézők közötti művészeti és társadalmi diskurzus elősegítésre, éppen ezért a vetítéseket minden alkalommal alkotói közönségtalálkozók követik, ezzel is hozzájárulva a kortárs magyar filmkultúra színvonalas ápolásához. A Női sorsok, női rendezők című őszi vetítéssorozat pályakezdő és már beérett női alkotók dokumentum-, animációs-, kísérleti- és kisjátékfilmjeit mutatja be.

A vetítéseknek az Attention – A hely fog otthont adni a Gyulai Pál utca 5. szám alatt. A 990 forintos jegyeket az események kezdete előtt a helyszínen lehet majd megvásárolni.

A program:

2018. szeptember 11. 19:00

PREMIER ELŐTT
Halász Glória: Rupa butikja

Vendég: Halász Glória, a film rendezője

2018. október 9. 19:00

Zurbó Dorottya–Arun Bhattarai: A monostor gyermekei

2019. november 13. 19:00

Rövidfilmblokk

Szilágyi Fanni: A kamaszkor vége
Pataki Szandra: Wireless
Pálffy Zsuzsa: A túlélés tánca
Bucsi Réka: Solar Walk
Kiss Hajni: Last Call

2019. január 8. 19:00

Trencsényi Klára: Reményvasút

2019. február 12. 19:00

Groó Diana: Regina

2019. március 12. 19:00

Kísérleti film blokk

Lichter Péter–Máté Bori: The Rub
Lichter Péter–Máté Bori: 2016. október 8.
Dér Asia: Levelek anyámtól

2019. április 9. 19:00

Takács Mária: Eltitkolt évek

2019. május 14. 19:00

György-Kessler Márta–Adam Penny: Hannah – A Buddhizmus útja Nyugatra

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel