Akkor és most képek az USA 7 épületéről

Szerző: Diákszemmel

Az Egyesült Államokkal kapcsolatban gyakran felmerül, hogy nagyvárosai azért is más típusú úticélok, mint mondjuk az európai metropoliszok, mert híján vannak a több száz éves, valós történelemmel rendelkező épületeknek. Az alábbi képeken pedig kiderül, hogy még ami volt is ilyen, már azt is felváltották az üvegfalú felhőkarcolók.

Persze ez nem mindig a várostervezők döntése, sok épület elpusztult az 1906-os földrengés során, de például régi moziépületeket pedig bezárásuk után el is tüntettek.

Néhány lelkes alkotók viszont gif-eken mutatta meg, hogy nézne ki a városkép ma, ha megmaradnak egyes klasszabb épületek.

 

Pennsylvania Station

A Penn Station 1910-ben nyerte el római kort idéző kinézetét, ám a városvezetés nem akarta tovább fizetni óriási fenntartási költségét, ezért 1963-ban a régi külsőt felváltotta a mai modern épület.

Singer Building

A Singer Buildinget 1908-ban építették Manhattanben, és valamikor ez volt a világ legmagasabb épülete. Később is sajnos megőrzött egy rekordot: ez a világ legmagasabb épülete, amit szándékosan bontottak le. Mivel nem volt képes tartani a lépést a benne működő cégek növekedésével, drasztikus lépést tettek. A helyén most a One Liberty Plaza áll.

Midway Gardens

Frank Lloyd Wright szórakoztató központja egy komplex és tekervényes épület volt, 1914-ben nyílt meg Chicago-ban. Az alkoholtilalom idejét persze nem bírta ki, és 1929-ben lerombolták.

Mark Hopkins Mansion

San Francisco-ban épült Mark Hopkins vasút-mágnás kastélya. A gyönyörű épület az 1906-os földrengést követő tűzvészben pusztult el, és nem építették újra. Most az InterContinental Mark Hopkins áll a helyén.

Birmingham vasútállomás

Az alabamai Birmingham vasútállomás 1909 és 1969 között állt, extravagáns épület volt. A vasút visszaszorulásával azonban nem tudták fenntartani a pompát, és az épület végül elveszett, a helye most üresen áll.

Beach Hotel

A texasi Galvestonban 1882-ben épült szálló olyan, mintha egy Wes Anderson filmből lépett volna elő. Sajnos csak 16 évig állt, utána leégett.

Hippodrome

A híres színház Manhattanben 1905-ben nyílt meg, az 5300 férőhelyes épületben Houdini is fellépett. A mozi egyre népszerűbbé válásával azonban nem tudta fenntartani magát, és 1939-ben le is bontották az épületet. A helyén álló üveg irodaházat Hippodrome Center-nek hívják, de ez már sokkal kevésbé bűvészkedős, mint az eredeti.

Forrás: homeadvisor.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel