Érdekes történelmi tények, amik összezavarják az időérzékelésed

Szerző: Diákszemmel

A fontosabb történelmi eseményekről és korszakokról van egy hozzávetőleges kronológia a fejünkben, de abba ritkán szoktunk belegondolni, hogy mi mivel történt egyszerre. Mutatunk néhány példát, és szinte biztosra vesszük, hogy te is meg fogsz lepődni!

Még ha nagyjából el is tudod helyezni az egyes dolgokat időben, a fejedben valószínűleg egyszerűen úgy van, hogy „régi dolgok”. Az alábbi néhány példa megmutatja, hogy mi mivel történt egyszerre, és ez egy egészen új perspektívát ad, amivel ezekre az eseményekre tekinthetsz.

II. Erzsébet, brit királynő és Marilyn Monroe ugyanabban az évben születtek. Az alábbi képen, ami 1956-ban készült egy londoni filmbemutatón, mindketten 30. évesek.

Harriet, a teknős, 2006-ban halt meg, élete során találkozott Charles Darwinnal! Azt mesélik, hogy maga Darwin hozta őt el a Galápagos szigetekről, amikor ott járt expedícióján, de a történet igazságtartalmával kapcsolatban vannak kételyek, mások azt mondják, Darwin nem is járt azon a szigeten, ahonnan a teknős származik. A páncélos állat 175 év körüli kort élt meg.

A gyapjas mammutok még éltek, amikor az egyiptomiak építették a piramisokat. Az utolsó példányok egészen i.e. 1650 körülig megtalálhatóak voltak egy, a mai Oroszország keleti partja mentén lévő szigeten. Eközben a nagy piramisok közül a legrégebbit már i.e. 2630 tájékán elkezdték építeni.

Az Oxfordi Egyetem már több száz éve létezett, mikor az Azték Birodalom létrejött. Mexikóban az Azték Birodalom 1428-ban jött létre három városállam szövetségeként. Uralták a környéket egészen 1521-ig, amikor spanyol hódítók, Hernán Cortés vezetésével legyőzték őket. Az összetett és gazdag mitológiai és vallási tradíciókkal rendelkező azték kultúra mind az építészetben, mind a művészetben jelentős volt.
Mégis úgy tekintünk rá, mint valami nagyon régire, miközben az Oxfordi Egyetem egy ma is működő intézmény.
Nos, bár nem ismert pontos alapítási dátuma, 1096-ban már vannak feljegyzések arról, hogy tanítás zajlott az Oxfordi Egyetemen. Ezzel a világ második legrégibb egyeteme, ami 1167-ben kezdett rohamosan fejlődni, amikor II. Henrik megtiltotta az angoloknak, hogy a párizsi egyetemre iratkozzanak be.

George Washington 1799-ben halt meg. Az első dinoszaurusz maradványokat 1824-ben találták meg. George Washington, úgy halt meg, hogy nem tudta: léteztek dinoszauruszok. Az Egyesült Államok első elnöke tehát még az előtt élt, hogy William Buckland természettudós 1824-ben megnevezte volna az első dinót, a megalosaurust.

Amikor a Nintendot alapították, Hasfelmetsző Jack még szabadon rohangált. A japán videojáték gyártót, akinek a Mario vagy éppen a Pokemon karakterek fűződnek a nevéhez, még jóval a videojátékok megjelenése előtt, 1889-ben alapították. Ekkoriban még kártyajátékokat, hanafuda-kat készítettek. Ugyanebben az időben Hasfelmetsző Jack Londonban gyűjtötte az áldozatait. A rejtélyes sorozatgyilkos személyazonosságát soha nem derítették ki.

A Star Warst akkor mutatták be, amikor az utolsó guillotine-os kivégzést tartották Franciaországban, 1977-ben. Miközben mozikba került ez a film, ami teljesen alapvetése a mai kultúránknak, Franciaországban még működött az, amit teljesen a középkorral azonosítunk: guillotine-nal fejeztek le egy Hamida „Pimp Killer” Djandoubi nevű férfit egy fiatal nő megkínzásáért és meggyilkolásáért. Ez volt az utolsó alkalom Franciaországban, hogy guillotine-t használtak.

Van két férfi, akiknek a nagyapja, John Tyler, az USA tizedik elnöke, 1790-ben született. Hogy hogyan lehetséges ez? John Tyler 63 éves volt, amikor fia, Lyon 1853-ban megszületett. Lyon 71 volt, mikor az ő fia, Lyon Jr. 1924-ben, majd 75 éves korában, 1928-ban, másik fia, Harrison megszületett. Előbbi 94, utóbbi 90 éves.

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel