Tanulási tippek, amikkel egyszerűbb az egyetem, mint hinnéd

Szerző:

Ez a lány diplomát szerzett a Harvardon és a Yale-en is, és mielőtt azt hinnénk, beleszakadt, elmeséli tanulási tippjeit.

Ahogy végigolvasod, amit leírt, az az ember érzése, hogy ez tényleg nagyon egyszerű. Nézzük, mit ír:

Kezdeti lépések

1. Olyan órákat vegyél fel, amik érdekelnek. Így a tanulás nem tűnik majd rabszolgamunkának. Ha nem szeretnél tanulni, nem tudok segíteni neked.
2. Szerezz barátokat.

Általános szabályok

3. Tanulj kevesebbet, de tanulj jobban.
4. Kerüld el, hogy az agyad robotpilóta üzemmódra kapcsoljon.
5. Tétovázni nem jó. A tétovázás az idő vesztegetése.
6. Írd le.
7. Nyeld le, emészd meg, legyél túl rajta.

Óra

8. Menj be. Minden sokkal érthetőbb lesz, és rengeteg időt megtakaríthatsz.
9. Jegyzetelj kézzel. Valamiért sokkal jobban megmarad, és nem kalandozol el a neten, ha épp unalmas az előadás.

Tanulás

10. Szakadj el a könyvtártól. Sokan azt hiszik, hogy az, hogy a könyvtárban vannak, az már tanulásnak minősül. De a könyvtárban facebookozni az facebookozás. Akkor menj be a könyvtárba, ha dolgod van ott, csináld meg, amit akarsz, aztán gyere ki.
11. Tanulj egy kicsit minden nap, de ne engedd, hogy az egész napod tanulással teljen. Sokkal hatékonyabb leszel, ha úgy döntesz, hogy elolvasol egy fejezetet, és megcsinálsz néhány gyakorló feladatot, mint ha leülsz, és azt mondod, hogy most akkor elolvasol annyit, amennyit csak tudsz.
12. Ösztönözd magad. Például azzal, hogy megjelölöd a végpontját a tanulásnak. Sokkal jobban fog menni, ha tudod, meddig tart.
13. Tedd a telefonod kartávolságon kívülre. Nincs mindig szükséged szünetre, amikor azt hiszed, hogy van.

Feladatok

14. Ne használj szövegkiemelőt. Elvileg segítenie kellene a koncentrációban, de valójában egyenes út a robotpilóta üzemmódhoz. Ami azt eredményezi, hogy lenézel a könyvre, és ott van előtted öt oldal neonsárga szöveg, aminek nem emlékszel a tartalmára. Írj inkább jegyzeteket az oldal szélére.
15. Azt a munkát, amit neked kell elvégezni, te végezd el.
16. Olvass, amennyit csak tudsz.
17. Legyél gondolkodó olvasó. Ne csak memorizálni próbáld, ami le van írva, hanem gondold végig, miről is szól az érvelés.
18. Ne olvass el mindent, de amit elolvasol, azt értsd meg. Ez nem mond ellent a 16-os pontnak, csak kiegészíti.
19. Készíts struktúrát a fejedben. Mindenről, ami a tanulással kapcsolatos.

Vizsgaidőszak

20. Most se költözz be a könyvtárba nem-tanulni.
21. Amit nem értesz, biztos előjön majd a vizsgán: olvass utána könyvben, az interneten.
22. Ha olyan típusú dolgot csinálsz, minden gyakorlati feladatot próbálj megoldani, amit találsz.
23. Ha valamit memorizálni kell – nevek, évszámok, képletek -, akkor ne csak elolvasd újra és újra. Mondd ki hangosan, írd le. Kérdeztesd ki magad.
24. A bonyolultabb összefüggéseket magyarázd el valakinek. Nem akkor tudod, ha olvasva érted, hanem ha el tudod mondani.
25. Mindig lásd a teljes képet. Ne ragadj le egy tárgynál önmagában, vagy egy anyagnál. Végezz saját munkát, és gondold végig, hogyan illeszkedik ez mindabba, amit a többi órán tanultál, mivel kapcsolódik össze, mit egészít ki, minek mond ellent.

Vizsga

26. Bátran menj neki a vizsgának, szerezz ötöst!”

Mit gondolsz? Nekem az a mód tetszik a legjobban, ahogy azt hangsúlyozza: helyezzük kontextusba mindazt, amit tanulunk. Hiszen egyik előadásnak sem az a lényege, hogy pontosan vissza tudd mondani az anyagot, hanem az, hogy az adott területen egyre komplexebb és átfogóbb tudásra tegyél szert.

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: