A lányoknak szükségük van a női szuperhősökre

Szerző: Diákszemmel

A női szuperhősök jobban erősítik a lányok önbizalmát, mint a férfi hősök a fiúkét – erre jutott egy új kutatás. Ennek tükrében végképp szomorú, hogy ilyen kevés női szuperhőst láthatunk a mozivásznon.

A Women’s Media Center és a BBC America elkészítette a Superpowering Girls című tanulmányát, amiben azt vizsgálták, milyen hatással vannak a női szuperhősök a lányokra. A válaszokból az derül ki, hogy a lányok „erősebbnek, magabiztosabbnak, bátrabbnak” érzik magukat, ráadásul segíti az elhivatottságukat és a motivációjukat is: megerősíti őket abban, hogy bármit el tudnak érni, amit szeretnének.

És hogy mi a különbség a lányok és a fiúk között? Amíg a megkérdezett fiúk válaszaiból az derül ki, hogy 45%-uk érzi azt, hogy valóban pozitív hatással vannak rájuk a szuperhősök, addig a lányok esetében ez 58%.

Ez a különbség ellentétes pólussal jelenik meg az általános közérzet esetében: a 15-19 éves lányoknak mindössze 70%-a érzi magát általánosan magabiztosnak, míg a fiúk esetében ez 81%.

A lányok 57%-a azt érzi, hogy nem figyelnek rá, míg a fiúknál ez csak 38%.

Mindezidáig egyedül a DC Comics Wonder Womanja kapott saját filmet, ezen a helyzeten a tavasszal érkező Marvel Kapitány segíthet majd. A lányoknak hiába lenne tehát szükségük ezekre a példaképekre, a szuperhős történetekben a női karakterek általában jelentéktelen epizódszerepeket kapnak, alulreprezentáltan jelennek meg, miközben hiperszexualizáltan, tárgyiasítva mutatják be őket – mondja a tanulmány.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel