Milyen hatással van a közösségi média a jegyeidre?

Szerző: Diákszemmel

Amióta Facebookot, Instagramot és egyéb közösségi médiás felületeket használunk, több órán keresztül tudjuk bámulni a telefonunkat, ezek hírfolyamát pörgetve. Vajon van valamilyen hatása mindennek a suliban szerzett jegyekre?

Leírjuk és lefotózzuk, hogyan érezzük magukat vagy éppen mit eszünk, és nézzük, mások hogyan érzik magukat és mit esznek. Nézd, milyen fantasztikus napom van! Nézd, milyen csinos vagyok! Bármilyen döbbenetes, tényleg nézzük, és ezzel egészen jelentős mennyiségű időt töltünk.

Olyan párbeszédeket folytatunk, amilyeneket egyébként sosem folytatnák – hiszen a valóságban sosem állnál oda a másik elé azzal, hogy nézz végig, milyen tökéletes pillanatot élek meg ma. Viszont ezzel párhuzamosan le is csökkent a „befogadóképességünk”, a másikról egy képnyi vagy 140 karakternyi információra van igényünk.

Hosszabb szövegeket már szinte el sem olvasunk: vagy mondd el egy mondatban, vagy nem érdekel! És akarjuk vagy sem, ez befolyásolja a koncentrációs készségünket is. Ha kizárólag a közösségi média sűrített tartalmait olvassuk, ez a hatás bekövetkezik. Érdemes ezért néha a Facebook helyett egy magazinnal leülni, és abban elolvasni néhány érdekes cikket.

Hidd el, jót teszel magadnak a tanuláshoz.

Eközben persze vannak jótékony hatások is. Például szívesen készítünk mémeket a tanulnivaló nehezebb vagy dühítőbb aspektusaiból – ami egyébként segíthet a tanulásban. Hiszen a humoron keresztül jobban meg tudunk jegyezni dolgokat.

Szintén jótékony hatás a közösségi média által biztosított rövid pihenés. Ha tanulsz, néha jó kisebb relaxálós időszakot beiktatni. És bár ideálisabb, ha ilyenkor mozogsz egy kicsit, de már az is jól jöhet, ha csak végigpörgeted a legfrissebb posztokat.

Amire tehát érdemes odafigyelni, az az, hogy ne hagyd, hogy a közösségi média legyen az egyetlen hírforrásod, hiszen ha „rászoksz” ennek rövid tartalmaira, akkor egyszerűen nehezebb lesz odakoncentrálnod egy hosszabb szövegre, megírni egy dolgozatot/vizsgát. Szórakoztató hatása viszont kikapcsolódásként remekül hathat egy-egy tanulás szekvencia között.

Forrás: whatuni.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel