Mit csinálj egyetem alatt, hogy könnyebben találj munkát utána?

Szerző: Diákszemmel

Amikor egyetemre mész, akkor jelentős csábítást jelent a sok szabadság, az új barátok, a bulik. Igyekszel jól teljesíteni a vizsgákon, de közben érdemes messzebbre is nézni: önmagában az, hogy meglesz a diplomád, még nem egyenes út a munka találáshoz.

Ugye te is voltál már úgy, hogy azt érezted, hogy néhány óra az egyetemen csak arra kell, hogy meglegyen a diploma, de soha nem fogod valójában használni, amit ott tanulsz? Ez valószínűleg így is lesz, ugyanakkor mégsem annyira felesleges ez az időszak, mint gondolod.

A kötelezően letudandó és kevésbé hasznos előadások mellett ugyanis van időd sok minden másra. Olyanokra, amik hasznosak. Ez az az időszak, amikor az egyik feladatod az, hogy megszerezd a diplomád, a másik pedig az, hogy előkészítsd a későbbi munkavállalásod.

Amikor megvan a diplomád és munkát keresel, akkor sok elképesztően hasonló jelölt között leszel az egyik: tapasztalatlan újonc, akinek van egy vonatkozó diplomája, állást szeretne. Mivel tudsz kitűnni?

1. Önkénteskedj

Nálunk sajnos a gyakornokokat sem szokás megfizetni, viszont velük szemben van egy felelősségérzete a munkaadónak, hiszen át kell adnia valamilyen használható tudást a hozzá jelentkezőnek. Ezzel szemben az önkéntes kizárólag segíteni szeretne, és hidd el, gyakorlat közben lehet a legtöbbet megtanulni valamiről.

Ezt a leendő munkaadóid is tudják, ezért ha önkéntesként tudsz hasznos tapasztalatokat szerezni a leendő területeden, akkor már nagyot léptél előre.

2. Nézz körül az egyetemen

Az egyetemen is mindig vannak diákszerveződések, olyan csapatok, akikhez érdemes becsatlakozni. Itt meg fogsz ismerni rengeteg ambiciózus embert, és olyan kapcsolatokra tehetsz szert, amik később hasznosak lehetnek.

Használd ki, hogy ott vagy, és előtted állnak ezek a lehetőségek.

3. Vállalj diákmunkát

Diákmunkával szerezhetsz releváns tapasztalatot olyan területen, ahol később dolgozni szeretnél, vagy éppen más pozícióban ugyan, de bejuthatsz ahhoz a céghez, ahol szívesen dolgoznál. Ha meg vannak veled elégedve, akkor a végzettségeddel a kezedben is könnyebb visszamenni hozzájuk.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel