Így ess neki az albérlet keresésnek egyetem alatt

Szerző: Diákszemmel

Ha úgy alakul, hogy albérletben laksz az egyetem alatt, akkor érdemes néhány alapvető szempontot szem előtt tartanod már rögtön az elején, ezzel sokkal kényelmesebbé teheted a saját ott tartózkodásod.

Alaposan válaszd meg, kikkel laksz együtt

Amikor hozzákezdesz az albérlet kereséshez, még nem biztos, hogy végiggondolod, milyen lesz együtt élni azokkal, akikkel közösen kerestek. Úgy adódik, mindig így beszéltétek, vagy éppen ő az, aki elsőnek szembejött, hogy ő is lakást keres, és azonnal örülsz, hogy rendben, legalább megvan, kivel lakj együtt.

Csakhogy ez egy nagy döntés, hiszen minden otthon töltött időt egy fedél alatt töltötök majd. Gondold végig, milyen lesz együtt lakni az illetővel, nem nagyon más-e az életritmusa, mint a tiéd, nincsenek-e idegesítő szokásai, megbízható-e.

Sok későbbi kellemetlenségtől, esetleges összeveszéstől kímélheted meg magad, ha ezt előre végiggondolod.

Nézz körül

Alaposan nézz körül, mert elég nagy különbségek lehetnek az egyes albérletek árai és a lakások állapota között is. Ne csak az egyetem közvetlen közelében keresgélj: lehet, hogy messzebb találsz majd lakást, de metróval vagy villamossal valójában könnyen beérsz.

Nézd meg a környéket is, fogsz-e szeretni ott lakni.

Ne a tiéd legyen a parti-lakás

Bár beköltözéskor nagy lehet a kísértés, minél több embert áthívni, kiélvezni, hogy bármikor, bárkiket áthívhatsz, és szólhat a zene. Mégis bánj ezzel óvatosan az elején, mert hamar kicsúszhat a kezedből az irányítás: észre sem veszed, mindenkinek természetes lesz, hogy hozzád mentek, ha együtt akartok lógni.

Ez pedig egy ponton kényelmetlenné válhat, ha te fáradt vagy, és más buliból már hazamennél, de innen nem tudod kidobni őket, vagy éppen tanulnál, és nem tudod, hogyan mondd meg, hogy most menjenek máshova.

Ne hagyd túl későre

Fontos, hogy az albérlet keresést ne hagyd a suli elejére, mert addigra a jókat már mind kibérelik. Kezdj hozzá időben keresni, ami azért fontos, hogy tájékozódj a lehetőségekről, így jobban észre fogod venni, ha valamelyik ajánlat nem éri meg.

Legyen mindenki elégedett

Ha van rá lehetőség, törekedj arra, hogy megtaláljátok azt a lakást, amivel mindenki elégedett. Ha egyikőtöknek, akár neked, valamivel már az elején ellenérzésetek van, az később biztos, hogy konfliktus-forrás lesz.

Ha egyikőtök még bele is megy, hogy a legkisebb szobát válassza, de nem túl boldog a döntéssel, később csak felerősödhet az elégedetlensége. Abból pedig veszekedés lesz, vagy kiköltözés, akkor mást kell találni, és abból csak a baj van. Szóval úgy költözzetek be, hogy mindenki örül a saját szobájának és az egész lakásnak.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel