Mit csinálj, ha mégsem tetszik a szak, amit választottál?

Szerző: Diákszemmel

Kiválasztottál egy szakot, jelentkeztél az egyetemre, felvettek. Nekikezdesz az első lendülettel, de a félév végére azt látod, hogy ez nem igazán jön be neked. Mit lehet tenni?

Írj listát

Először is írj egy listát a szak mellett és ellen szóló érvekről. Ez fontos, mert ennek segítségével tudod megállapítani, hogy igazából miért nem szeretsz odajárni. Írd össze, mik azok, amik annyira nem tetszenek, de legyél őszinte: válaszd külön azokat, amik már csak az általános rossz kedved miatt bosszantanak, és találd meg, hogy mi az, ami igazán zavar.

Ha összeírtad, vedd végig a listát. Nézd meg, hogy valóban a szakoddal van-e a probléma, vagy valami más okozza az ellenérzésed. Ez nagyon sok minden lehet, egy tanár nem szimpatikus, honvágyad van, nem szimpatikusak a csoporttársaid..

Ha arra jössz rá, hogy ez utóbbi csoportból valamelyik, akkor oldd meg azt a problémát. Igyekezz kerülni a tanárt, amennyire tudod, suli után találkozz a barátaiddal, találj ki egy megoldást, hogyan tudsz minél intenzívebb kapcsolatban maradni az otthonoddal.

Mégis a szak a hibás? És pontosan hogy?

Ha azt találod, hogy mégis kifejezetten a szakodhoz kötődnek a problémáid, akkor azt próbáld meg kitalálni, hogy mi nem tetszik benne. Nem érted a dolgokat a legtöbb órán? Úgy tűnik, hogy a többiek sokkal jobban képben vannak a területen?

Ha sikerül megállapítani, hogy pontosan mi a probléma, akkor nézd meg, mi lehet a megoldás. Ha mások sokkal többet tudnak, akkor mi lenne, ha visszahúzódnál ebben a félévben, és sokat foglalkoznál azzal, hogy te is pótold a hiányzó ismereteid?

Ha nem értesz semmit az órán? Kérj segítséget valamelyik tanárodtól. Hidd el, örülni fognak, hogy megkeresed őket, és valószínűleg egy sokkal egyszerűbb megoldást tudnak javasolni, mint amire te gondolnál.

Mikor marad a szakváltás?

Ha azt érzed, hogy mégis egyszerűen ez a szak nem neked való, vagy rájössz, hogy ezzel nem fogsz tudni úgy elhelyezkedni, mint amire gondoltál, még akkor sem biztos, hogy meg kell lépned a szakváltást.

Először nézd meg, milyen lehetőségeid vannak befejezni az alapképzést, és kiegészíteni valami mással. Képes vagy-e így egy olyan alapdiplomát szerezni, amivel tudsz jelentkezni egy olyan mesterképzésre, ami közelebb áll az érdeklődésedhez.

Ha arra jutsz, hogy nem, teljesen téves az irány, akkor valószínűleg marad a szakváltás.

Mielőtt beleugranál, gondold végig, tudod-e már, mit szeretnél csinálni helyette? Olyat válassz, ami mellett már ki fogsz tartani. Azt is nézd meg, van-e lehetőséged átjelentkezni, vagy van-e esélyed bejutni a felvételin? Ha nem olyan biztos, addig ne hagyd félbe az elsőt, amíg biztosan nincs meg az új helyed.

Ami tehát a legfontosabb, hogy ne vágj bele úgy egy szakváltásba, amikor még nem vagy biztos benne, hogy azért szeretnél váltani, mert ténylegesen rájöttél, hogy ez a terület nem neked való. Tudatos és átgondolt döntés hozz, és legyen kész terved, hogyan fogod megvalósítani.

Forrás: whatuni.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel