Nézzétek meg a 14. Országos Középiskolai Filmszemle győztes filmjét!

Szerző: Diákszemmel

Balogh Benedek Megtörve című filmje nyerte a 2018-as Országos Középiskolai Filmszemlét, melyet november 24-25-én rendeztek meg a budapesti Káldor Miklós Kollégiumban. A piliscsabai Páduai Szent Antal iskolából érkező pályamű kiindulópontja, hogy a főhős rájön: vissza tudja tekerni az időt.

A zsűri két filmet is díjazott, amelyben nagy hangsúlyt kap a társadalmi felelősségvállalás kérdése.

A második díjat Kertész Ambrus Vakvilág című filmje érdemelte ki (Fóti Szabad Waldorf Iskola). A filmben egy vak lány, miután szemműtétje után látni kezd, rájön, hogy a másik ember nyomora mellett mennyien mennek el vakon.

A hajdúböszörményi Bocskai Gimnázium diákja, Tulipán Viktória harmadik díjas Ahová tartunk című munkája 2168-ban játszódik, akkor, amikor a vízhiány miatt a fürdést már el sem tudják képzelni az emberek.

Különdíjat kapott Csordás Bernadett és Mihók Júlia Emberek című pályaműve (Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium), valamint a Vakvilág című film főszereplője, Kertész Janka.

Dicséretben részesült a szintén a BEKG-ból érkező Denial című film, Pregun Soma munkája, és
Kondor Áron A tudós macskája című animációja (Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium).

A Mundruczó Kornél vezette zsűri – melynek további tagjai Balog Judit színművésznő, valamint Kardos Sándor és Kende János operatőrök voltak – 32 pályamű közül választotta ki a díjazottakat, emellett a fesztiválon elemezték is a filmeket.

A pályaművek levetítése és megbeszélése mellett a szemle vendége volt egy pódiumbeszélgetés erejéig Mácsai Pál színész-rendező, az Örkény Színház igazgatója.

Forrás: okfilmszemle.hu

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel