Tanácsok bölcsészeknek – így tanulj eleget

Szerző: Diákszemmel

Ha valamilyen humán szakra jársz, például irodalmat vagy esztétikát tanulsz, akkor eleinte nehéz megtalálni a helyes arányokat: te nem tudsz képleteket magolni, mint a matekosok, de akkor mégis mit csinálj, hogy eleget tanulj?

Fontos tudni, hogy attól, hogy a beadandóval csak a határidő előtti napon leszel kész, nem vagy rossz diák, csak stresszes. 🙂

Ha például magyar szakos vagy, akkor valószínűleg az érdeklődés hozott ide, és óriási lelkesedéssel veted bele magad a tanulásba. Mindent elolvasol, amit a tanáraid akár csak egy fél mondattal megemlítenek órán, és alig várod, hogy az első házi dolgozatokban kipróbálhasd magad, úgyhogy már a feladat feladását követő hétvégén hozzákezdesz.

Később aztán sűrűsödnek a tanulnivalók, jön a vizsgaidőszak, te pedig egyre fáradtabb leszel. Természetes, hogy megjelennek az első „majd holnap megcsinálom” esetek, és kettőt pislogsz, már azt látod, hogy a határidő előtti késő éjszaka van, te pedig kétségbeesetten keresel még néhány idézhető forrást.

Mit tehetsz, hogy ezt valamennyire megelőzd?

Járj be órára

A bölcsész szakokon nem veszik olyan komolyan az ellenőrzést, hogy részt veszel-e az órákon, te pedig könnyen felmentheted magad, mondván: minden le van írva könyvekben, és a fontos úgyis az, hogy az órához kapcsolódó irodalmi műveket ismered-e.

Ez viszont nem teljesen működő stratégia, mert könnyen azt eredményezi, hogy a napjaid strukturálatlanok és hatékonyság nélküliek lesznek, egyre kevesebb dolgot csinálsz meg, mondván, hogy még rengeted időd van. Csakhogy aztán hirtelen már nem lesz rengeteg időd, elolvasnivalód viszont annál több, és marad a kapkodás.

Ne olvass el mindent

A tanárok felsorolnak kötelező és ajánlott irodalmakat, majd pedig az órához elolvasandó irodalmi műveket, te pedig először úgy gondolod, hogy ezt mind el is fogod olvasni. Csakhogy ez képtelenség. A kötelezőkön persze át kell rágnod magad, de az ajánlott irodalomból csak azt válaszd ki, ami különösen érdekel, vagy úgy érzed, keveset tudsz róla.

Forrás: tenor

Hidd el, ha mindent meg akarsz egyszerre ismerni, akkor csak össze fognak keveredni a fejedben a dolgok, és a vége az lesz, hogy nem marad meg belőle semmi igazán.

Ne akarj szépirodalmi beadandókat gyártani

Magyar szakon könnyen gondolhatod, hogy a gyönyörű mondatokba fogalmazott beadandók a nyerők, de ez nem igaz. Ne tölts órákat azzal, hogy szépirodalmivá alakítgasd a mondataid, sokkal fontosabb az analitikus látásmód, az összefüggések felismerése. Ez eleinte nem fog olyan jól menni, de pár év rutin után már látod majd, hogy egészen máshogy állsz hozzá az elemző feladatokhoz.

Fontos tehát, hogy bölcsész szakra úgy járj, hogy az egyetem végére is megőrizd az érdeklődésed a téma iránt!

Forrás: whatuni.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel