Ezért próbáld ki magad a suliújságban – még ha nem is médiát tanulsz

Szerző: Diákszemmel

Valószínűleg a te sulidnak is van valamilyen médiafelülete – online újság, rádió, TV, és szerintünk érdemes magad kipróbálni benne! Hogy miért?

Már gimikben is, de főleg egyetemeken alap, hogy van valamilyen újság, vagy akár több médium is, amit a hallgatók szerkesztenek. Ezek némelyike egészen nagy múltú – meglepődnél, ha elkezdenél kutakodni, ki mindenki publikált a suliújságban. Ezek lehetnek az egyetem neve alatt futók, vagy éppen magánkezdeményezés útján létrejövők.

Azoknak, akik a média területén szeretnének elhelyezkedni, természetes, hogy mindenképp érdemes csatlakozni egy ilyenhez. Szuper tapasztalatokat lehet szerezni, és egy olyan gyakorlatot, ami elképesztő előnyökhöz juttat, amikor majd állást keresel. Mert ez kifejezetten az a szakma, amiben gyakorlattal leszel egyre jobb – és jó, ha ezt a gyakorlatot akkor szerzed meg, amikor még nincs tétje.

Viszont nem csak kommunikáció szakosoknak ajánljuk, hogy csatlakozzanak. Hogy miért? Mert bármit is tanulsz, bármi is a szakterületed, fejlődhetsz benne az újság, rádió, TV, stb. segítségével! Legyél mondjuk fizika szakos, vagy tanulj irodalmat, egy-egy cikk megírásával megtaníthatod saját magad számára, hogyan rendezd egységesen kommunikálható stílusba a mondanivalódat. Márpedig erre, bármi is a szakterületed, szükséged lesz.

Amikor majd a főnöködnek kell előterjeszteni az új terveid, amikor a kutatásaid létjogosultságát szeretnéd megmagyarázni, amikor összegzést kell írnod az elvégzett munkáról, akkor fontos, hogy koherens, érthető, átlátható szövegeket kreálj. És ennek kiváló terepe a suli média.

Arról már nem is beszélve, hogy szuper kapcsolatokat lehet építeni. Hogy mást ne mondjunk, együtt dolgozol mindazokkal, akik később valószínűleg a médiában fognak elhelyezkedni. Ki tudja, mikor jöhet jól egy sajtókapcsolat?

Közben pedig szórakoztató: beleáshatod magad annak a témának, amivel foglalkozol, egy-egy izgalmas részkérdésébe. Persze, ezt megteheted újság nélkül is, de valószínűleg nem fogod. Viszont ha egy cikkhez gyűjtesz anyagot, az keretet ad a keresgélésnek, és rengeteg izgalmas új dologra rátalálhatsz. Sőt, egy-egy ilyen keresgélés még abban is segíthet, hogy megtaláld a szakdolgozatod témáját – ráadásul a cikkírói gyakorlat miatt könnyebben fog menni, hogy meg is írd azt.

Végezetül pedig újságot szerkeszteni, rádió- vagy TV-műsort készíteni nagyon jó buli. Egy csapat hasonló érdeklődésű emberrel dolgozhatsz együtt, a végén pedig kézbe foghatod, visszanézheted egy egészen konkrét eredményét annak, amit készítettél. És az nagyon jó érzés!

Ha tehát új évi fogadalmak után kutatsz, legyen ez az egyik: a következő félévben kipróbálod magad a suliújságban!

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel