10 legöregebb egyetem a világból

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemek között tagadhatatlanul van egy rangsor, és ezt nem mindig csak az aktuális színvonal, hanem a régi patina is okozza. Azok a felsőoktatási intézmények, amelyek már évtizedek, vagy akár évszázadok óta elismertek, most is menőbbnek számítanak. De meddig is kell pontosan visszatekinteni? Milyen belegondolni, hogy az Oxfordi Egyetem épületébe már 1096-ban is sétáltak be diákok?

Ebben a cikkben nem a 10 legrégebb óta működő egyetemet látjátok listázva – a címet nem tudtuk pontosan megfogalmazni -, inkább egy válogatást találtok itt a legmesszebb visszanyúló hagyományokkal rendelkezők közül.

A legtöbb ezek közül Európában van, azon belül is Olaszország és Nagy-Britannia büszkélkedhet komoly hagyományokkal.

1. Bologna

Alapítva: 1088
Ország: Olaszország

A Bolognai Egyetemet 1088-ban alapították, és mivel nem élt meg egyetlen olyan időszakot sem, amikor ne működödött volna, így övé a világ legöregebb egyeteme cím. Sokáig csak doktori tanulmányokat lehetett itt folytatni, de ma már sokkal szélesebb körű az oktatás. 84.000 tanulója van, és 3 pápa is végzett itt.

2. Oxford

Alapítva: 1096-1167
Ország: Nagy-Britannia

27 brit miniszterelnök, 20 Canterbury érsek, 12 szent, 50 Nobel díjas és 1 Stephen Hawking szerepel az öregdiákjai között! Az alapítás dátuma nem teljesen tiszta, arról szólnak a feljegyzések, hogy már 1096-ban folyt itt oktatás. Az egyetemek közti világrangsorban jelenleg ötödik az elképesztő hagyományokkal rendelkező intézmény.

3. Salamanca

Alapítva: 1134
Ország: Spanyolország

A Madridtól nyugatra található egyetem arról híres, hogy Kolombusz Kristóf itt kért támogatást indiai Indiába tervezett utazásához a 15. században. Kilenc épületében ma 30.000 diák tanul.

4. Párizs

Alapítva: 1160-1250
Ország: Franciaország

A ‘la Sorbonne’-ként emlegetett iskola a kontinens egyik legrégebbi alapítású egyeteme, ám a francia forradalom után, 1793 és 1896 között nem működött. 1970-re már 13 különböző oktatási intézményre szakadt szét, amelyek közül a leghíresebb az eredeti nevét viselő Sorbonne Egyetem.

5. Cambridge

Alapítva: 1209
Ország: Nagy-Britannia

Az Oxfordi Egyetemet politikai nézeteltérések miatt elhagyó tudósok egy csoportja alapította a Cambridge-i Egyetemet, amely ma hatodik a világrangsorban, éppen a nagy rivális után. 21.600 tanuló okul itt, akik közül 4.100 az EU-n kívülről érkezett.

6. Padova

Alapítva: 1222
Ország: Olaszország

A padovai azon olasz egyetemek közé tartozik, amelyek még megőrizték középkori épületeiket: azokat, amelyek forradalmi felfedezéseket tettek az asztrológia, az orvoslás és a filozófia kutatásaiban.

Shakespeare A makrancos hölgy című vígjátéka játszdóik itt, ahol már 1545-ben botanikus kertet alapítottak – ez ma az egyik legöregebb ilyen céllal létrehozott kert -, 9 múzeumot működtet.

7. Nápoly – Federico II

Alapítva: 1224
Ország: Olaszország

II. Frigyes német-római császár alapította Nápolyban, a világ egyik legrégebb óta folyamatosan lakott városában. 100.000 diák tanul itt, nagyon széles oktatási programot kínálnak.

8. Siena

Alapítva: 1240
Ország: Olaszország

A kis toszkán városban található egyetemre nagyjából 20.000-en járnak, ez pedig kiteszi a város lakosságának a felét. Hangulatos belvárosa az UNESCO világörökség része – gyönyörű környezet és biztos szuper hangulat jellemzi itt az egyetemi létet.

9. Coimbra

Alapítva: 1290
Ország: Portugália

Az ország királyai időről időre maguknak követelték az egyetem közelségét, ami így többször új és új épületbe költözött, míg végül Coimbrában kötött ki – a gazdag római-kori történelemmel rendelkező városban. Rengeteg radikális reformot vittek keresztül az intézményen, amely a 18. század egyes évtizedeiben az egyetlen működő egyetem volt Portugáliában. Az egyetem épületei ma az UNESCO világörökség része.

10. Azhar

Alapítva: 970
Ország: Egyiptom

Az egyetemi státuszt csak 1961-ben szerezte meg az Azhar Egyetem, mégis helye van a listán, hiszen magát az intézményt Kairóban már 970-ben megalapították. Kezdetben az iszlám tanulásának központja volt, ám később modenr irányt vett, és kiszélesítette oktatási programjának területét, biztosítva így a fennmaradását.

Sok politikailag instabil helyzetet kibírt, így azt is, amikor a 12. században az új hatalomra kerülő dinasztia 100 ezer szöveget elpusztított.

További érdekességek

Ázsia legöregebb egyetemét 1611-ben alapított a Fülöp-szigeteken (Santo Tomas Egyetem).
Az USA legrégebbi egyeteme a Harvard, amelyet 1636-ban alapítottak.
Ausztráliában ez csak 1850-ben következett be, ekkor alapították meg Sydney egyetemét.

Forrás: topuniversities.com

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel