5 tipp – Így bírd ki végig a vizsgaidőszakot

Szerző: Diákszemmel

Nem állítom, hogy bárki nagy kedvvel vágott volna valaha bele a vizsgaidőszakba, de az biztos, hogy ha az elején van is még némi energiád, az a vége felé egyre fogy, miközben egyre jobban eleged lesz. Mit vess be tehát, hogy valahogy bírd végig?

1. Kerüld azokat a barátaidat, akik már végeztek

De komolyan. Azt a kicsi szabadidőt, amit engedélyezel magadnak, ne azokkal töltsd, akik már végeztek a vizsgáikkal. Biztos, hogy legalább egyszer el fog hangzani, hogy mennyire örülnek, hogy már vége, és milyen jó érzés, te pedig ettől csak még nyűgösebb leszel. Ha pedig nyűgös vagy, az még a hatékonyságod is csökkenti.

2. Jutalmazd meg magad

Tűzz ki magadnak kisebb jutalmakat minden vizsga utánra. Egy finom vacsorát, vagy megveszel valamit, amit már régen kinéztél. Így egyrészt jobban megy a tanulás, mert a kötelezettség teljesítésén kívül vár rád valami, aminek örülsz, másrészt pedig ezek az örömet okozó kis lazítások segítenek felfrissülni is.

3. Használd, ami működik

Figyelj oda a saját tanulási technikáidra: minél több vizsga van a hátad mögött, annál jobban tudod, hogy neked mi válik be. A harmadik vizsgára már ne jegyzeteld ki a könyvet, ha tudod, hogy ez neked nem segít, viszont tanulmányozd alaposan a grafikonokat és diagramokat, ha rájöttél, hogy ezeket jól fel tudod idézni a vizsgán.

4. Nassolj jól

Bár a chips és a pizza csábító, vizsgaidőszakban próbálj olyasmit enni, ami serkenti az agyműködést. Egyszerű belátni, hogy ez miért lesz neked jó. Egyél halat, diót, magvakat. A vizsga napján is egyél egy tápláló reggelit, mert ha feltöltöd a szervezeted energiával, akkor jobban fog tudni teljesíteni az elméd is.

5. Tegyél rendet az asztalodon

Habár sokan vagyunk, akik a rendrakásra nehezen szánjuk rá magunkat, és főleg egy vizsgaidőszakban úgy gondoljuk, hogy nincs most erre idő, hogy még pakolgassunk is, jót fog tenni, ha mégis áldozunk rá félórát. Valójában pontosan tudjuk, hogy nem időveszteség, hiszen rengeteg más pótcselekvéssel is eltöltünk ennyi időket, viszont ha elpakoljuk a korábbi jegyzeteket, rendet teszünk a könyvtári könyvek között, stb., akkor lesz egy olyan érzésünk, hogy csináltunk valamit, és ez máris ad egy újabb löketet a tanuláshoz.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel