5 tipp – így legyél szervezettebb a következő félévben

Szerző: Diákszemmel

Az új szemeszter előtti rövid lebegős időszak a nagy tervezgetések ideje: megfogadjuk, hogy ezt a káoszt, ami a mostani vizsgaidőszak volt, nem hagyjuk még egyszer a fejünkre szakadni. Most tiszta lappal indulunk, a következő félév már sokkal szervezettebb lesz!

Ez aztán persze sok esetben már az első hónapban felborul, de ha te nem szeretnéd, hogy így legyen, adunk pár tippet, amelyek segítségével egy kicsit rendszerezettebben tarthatod a sulis dolgokat.

Legyen egy határidőnaplód

Használhatod erre a célra a telefonod naptárját is, de grafomán hajlammal rendelkezőknek a kézzelfogható naplót ajánljuk. Ebbe írd bele ne csak a határidőket, hanem a terveket is. Oszd be a szabad délutánjaid, mikor mész el a könyvtárba, mikor fénymásolod ki a tankönyvet.

Nem mondunk nagy újdonságot azzal, hogy a káosz elkerülésének legjobb módja, ha nem hagysz mindent az utolsó pillanatra. Ezért érdemes már a félév során a lehető legtöbb előkészületet megtenned, hogy a vizsgaidőszak könnyebben menjen. Ebben pedig segít, ha előre megtervezed, mikor mit csinálsz.

Rendszerezd a jegyzeteid

Ha nincs füzeted, csak mindig papírokkal járkálsz be az órára jegyzetelni, akkor ezeket tartsd tárgyanként külön delegált mappában. Egyrészt nem fog elveszni a fele, másrészt van ennek egy pszichológiája, hogy könnyebben hozzáfogsz majd a tanuláshoz is, ha rendben vannak a jegyzeteid: ha nem az az első feladat, hogy össze kell szedni az összes különböző helyen lévő hozzá kapcsolódó papírt, hanem csak le kell venni egy mappát.

Írj to-do listát

Feleslegesnek tűnhet, hiszen meg tudod jegyezni a tennivalóidat, de nem az: egyrészt ha leírod mindazt, amit meg kell csinálnod, amit nem szabad elfelejtened, akkor legalább eggyel kevesebb dologgal terheled az agyad. Nem kell folyamatosan emlékeztetned magad, hogy még ez és ez is van, hiszen fel van írva minden.

Másrészt pedig, ha megvan a listád, könnyebben priorizálhatod, rendezheted a feladataid: eldöntheted, hogy a sok kicsivel kezded, hogy fogyjon a lista, vagy az egy nagy nehéznek esel neki először, mert ha az megvan, a többi már csak gyerekjáték.

Arról nem is beszélve, hogy pipálgatni nagyon jó érzés.

Aludd ki magad

Ha fáradtan esel bele a vizsgaidőszakba, akkor nem sok jóra számíthatsz saját magadtól. Szánj időt a pihenésre: a vizsgaidőszak végére így is, úgy is kimerült leszel, de ne mindegy, honnan kezded!

Ne stresszelj be a határidőkön

Ezt könnyebb leírni, mint megcsinálni. Próbálj meg odafigyelni, hogy amikor már egyre több a beadandó, jönnek a vizsgák, akkor se ess pánikba és ne hagyd, hogy stresszeljenek a feladatok. Minél többet megcsinálsz a fent felsoroltakból, annál kevésbé leszel stresszes egyébként: a rendszerezettség segít abban, hogy úgy érezd, ura vagy a helyzetnek.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel