8 alapvető különbség a koli és az albérlet között

Szerző: Diákszemmel

Ha azon gondolkozol, hogy kiköltözöl a koliból, és inkább albérletbe mész, néhány alapvető különbségre számítanod kell.

1. A számlákat már neked kell fizetni

A kollégiumban van egy fix díj, amit kifizetsz, és ezzel minden költséget letudtál. Ezzel szemben ha albérletbe mész, számolnod kell azzal is, hogy a havi rezsiköltséget ki kell gazdálkodnod az albérleti díjon felül.

2. Nincs porta

Bár a koliban valószínűleg többet bosszant, mint amennyire hasznosnak érzed a porta jelenlétét, mégis ad egy alapvető biztonságot, hogy nem járkálhat más az épületben, csak akit beengedtek. Az albérletben ez megszűnik, ha elfelejted bezárni az ajtót, annak más következményei lesznek, mint eddig.

3. Sokkal otthonosabb

Az viszont egyértelműen az albérlet mellett szól, hogy ez a lakótér sokkal inkább a tiéd. Egyrészt a konyha is kizárólag a sajátod – vagy még azoké, akikkel közösen bérled -, másrészt sokkal nagyobb tered van személyes holmik elhelyezésére, dekorálásra – persze, csak amennyit a főbérlő enged.

4. Meg kell küzdeni a jó helyekért

Amíg a koliban nagyjából mindegy, hogy melyik szobát, és melyik ágyat sorsolták neked, addig az albérletben van nagyobb szoba és kisebb szoba, van erkélyes és nem erkélyes szoba.. Szóval, az elején le kell meccselni a lakótársaiddal, hogy ki melyik helyiséget kapja, és nem biztos, hogy olyan könnyű lesz megegyezni.

5. Házibulik

Ameddig a szomszédok bírják, az albérletben már olyan bulikat tarthatsz, amire az jön el, akit te hívsz meg.. nem a random mindenki, mint a koliban! Persze, ha van valaki, akit sosem mernél elhívni, de a kollégiumban pont az volt a jó, hogy összefutottatok, akkor ez az érv nem annyira nagy szám neked, de még mindig visszamehetsz a kolis bulikra is. 🙂

6. Van főbérlő

A kollégiumban élveztél egyfajta védettséget, hiszen kifizetted a díját, használtad, amit biztosított, megjavították, ha megjavították, ami elromlott, de neked nem kellett különösebben odafigyelned semmire. Ezzel szemben az albérletben már egy valós szerződés jön létre közted és a lakás tulajdonosa között: oda kell figyelned, mit írsz alá, neked kell megküzdened vele, ha valamire azt állítja, hogy te tetted tönkre, és neked kell elérni azt is, hogy hívjon szerelőt, ha valami elromlik.

7. Bútorok

Valószínűleg bútorozott lakást fogsz kivenni, hiszen nem franciaággyal és mosogatógéppel költözöl, így ezek állapota elég kétséges lehet. Nyilván a koli sem volt luxus módon felszerelve, de mindenképp nézz át mindent alaposan, mielőtt kiveszel egy lakást.

8. Lakótárs

Itt végre te választod ki, hogy kikkel laksz együtt, és talán azt is megengedheted magadnak, hogy saját szobád legyen. Válassz viszont alaposan: akivel összeköltözöl, neki minden életmódbeli sajátosságát el kell majd viselned, és később könnyen lehet, hogy csak összeveszés árán tudsz majd elválni tőle.

Meggyőzött az albérlet ötlete? Így ess neki az albérlet keresésnek egyetem alatt >>

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel