Csúnyán rácáfolnak az írónőre, aki szerint az ezredfordulón születtek nem olvasnak

Szerző: Diákszemmel

Amióta világ a világ, az idősebb generáció mindig is szerette ostorozni a fiatalabbakat: „a mai fiatalok” tudatlanabbak, kevésbé udvariasak, stb. Ám amikor egy újságíró beszólt, hogy ez a korosztály már nem is olvas, mutattak neki néhány statisztikát, és nem teljesen azt kapta, amire számított.

Ann Coulter újságíró és médiaszemélyiség nemrég beszállt egy Twitter-es „játékba”, ahol az volt a feladat, hogy mindenki nevezzen meg valamit a saját gyerekkorából, amiről a milleniumi generáció már azt sem tudja, hogy micsoda. Coulter elmésen azt tweetelte: „könyvek”.

Forrás: AnnCoulter

Voltak azonban, akiket felbosszantott az alátámasztások nélküli fellengzősködés, és mutattak a nőnek néhány statisztikát. Ezek szerint például a tavalyi évben a 18 és 29 év közötti korosztályból kerültek ki a legtöbben, akik legalább egy könyvet elolvastak az évben.

Egy 2016-os statisztika is azt mutatja meg, hogy ez a korosztály vezet: a 18-29 közöttiek 80%-a, a 30-49-esek 73%-a, az 50-64-esek 70%, és a 65 fölöttiek 67% olvasott el legalább egy könyvet az évben.

Forrás: Marketing Charts

Egy 2018-as Egyesült Államok-beli statisztika még magasabb arányt mutat:

Forrás: Statista

Amíg tehát divatos azt mondani, hogy „a mai fiatalok nem olvasnak”, addig a statisztikák mást mutatnak. A fiatal generáció többet olvas, mint az idősebb, sőt: többet olvas, mint az idősebbek tették ennyi idősen.

Arról már nem is beszélve, hogy a könyvek állnak ellen a legjobban a digitális kornak: szemben a zene és a TV átalakulásával, a papírkönyvek a mai napig nem igazán adják át a helyüket az e-könyveknek. Nem is csoda: a könyvnek jó az illata, jó feltenni a könyvespolcra és jó vele hajnalig ébren maradni.

Forrás: BoredPanda

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel