Hogyan találd meg a számodra megfelelő egyetemi szakot?

Szerző: Diákszemmel

Az egyetemből akkor tudod kihozni a legtöbbet, ha azt tanulod, ami érdekel és amivel később foglalkozni szeretnél. Ezért kiemelten fontos, hogy megtaláld a neked leginkább megfelelő szakot, ami nem mindig egyszerű.

Ha nem azt tanulod, amit szeretnél, akkor csak szenvedés lesz az egész egyetem: a vizsgák csak arról fognak szólni, hogy letudd őket, az előadások arról, hogy valahogy túl legyél rajta. Ezzel szemben ha olyat szakon tanulsz, ami megegyezik az érdeklődéseddel, akkor érdekes és izgalmas kaland lehet az egyetem, ahol örülsz az új információnak, szívesen utánaolvasol, és egyre jobb leszel az adott területen.

A gond persze sokszor már ott kezdődik, hogy könnyen meglehet: az, ami érdekel és az, amivel később foglalkozni szeretnél, egyáltalán nem egyezik. Mert imádod az irodalmat, de nem szeretnél magyar tanár lenni, hanem úgy érzed, valamilyen gazdasági területen lenne érdemes elhelyezkedni. Hogyan lehet megtalálni ilyenkor az arany középutat?

Nagyon sokan vannak, akik számára baromira nem egyértelmű 18 éves korukra a pályaválasztás, szóval ha te is ebbe a csoportba tartozol, akkor ne gondolod, hogy benned van a hiba!

1. Tarts egy év szünetet

Az USA-ban nagyon bevett dolog, hogy gimi után tartanak egy év szünetet, mondván, hogy az egyetem húzós időszak lesz, és ha jól csinálod, akkor át is folyik a munkába: az egyetem utolsó éveiben már szakmai gyakorlaton leszel, vagy bedolgozol egy céghez a választott területeden, szóval ilyenkor már nem jó azt mondani, hogy én most még kicsit szórakozni szeretnék, mert lehet, hogy elszalasztod a lehetőségeid.

Gimi után viszont még minden adott ahhoz, hogy eltold egy évvel az egyetem elkezdését, ha még nem vagy benne biztos, mivel is szeretnél foglalkozni. Ilyenkor vállalhatsz mindenféle munkát, hogy valamennyire megteremtsd az anyagi függetlenséged, az időt pedig kihasználhatod arra, hogy nyelvet tanulj, és megtaláld, mi is az, amivel foglalkozni szeretnél.

2. Végezz el ingyenes online kurzusokat

A saját érdeklődésed kitapogatásához kiváló lehetőség, ha különböző ingyenes online kurzusok között böngészel, és kicsit belemerülsz abba a témába, amiről úgy gondoltad, hogy érdekel. Így megtudod, hogy valóban neked való-e az adott terület, vagy éppen milyen részterülete felé indulnál el szívesen.

3. Jelentkezz workshopokra

Ha valamilyen alkotó területben gondolkozol, jelentkezz különböző workshopokra, amelyek felkeltik az érdeklődésed. Ezeken pár óra alatt megtanítanak neked trükköket és technikákat, amik elegendőek ahhoz, hogy felfedezd, van-e egyáltalán tehetséged az adott dolgohoz, és alapot adnak az otthoni gyakorláshoz.

4. Olyan egyetemre jelentkezz, ahol könnyű az átjárás a szakok között

Ha még mindig nem tudod pontosan, hogy mi is lesz a te területed, úgy válassz szakot, hogy érdeklődj utána, milyen lehetőségek vannak az egyetemen belül a szakok közti mozgásra. Így később nem futsz bele abba, hogy az első évet kidobod, és újra kell kezdened valahol máshol, ami mindenképpen fontos: nem vesztegetsz időt és pénzt sem.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel