Így készülj fel külföldi ösztöndíjra introvertáltként

Szerző: Diákszemmel

Ha az egyetem alatt el tudsz tölteni fél évet külföldön ösztöndíjjal, az meghatározó élményed lesz. Sokan azonban introvertáltként nem mernek belevágni, mert attól félnek, hogy rosszul éreznék magukat. De ez nem feltétlen van így! Mondunk néhány tippet, hogy hogyan készülj, ha belevágsz a kalandba, hogy élvezd is!

Sokan azt gondolják, hogy az introvertált emberek nem szeretnek társaságban lenni, ezért le is beszélik ilyen ismerőseiket az Erasmusról. De ha te is introvertált vagy, akkor tudod, hogy ez nem igaz. Szeretsz társaságban lenni, csak utána szükséged van egy kis feltöltődésre is. Ezt viszont az ösztöndíj ideje alatt tökéletesen meg tudod valósítani!

Hogyan készülj tehát a külföldön töltött fél évre?

Fedezd fel a várost és a környéket egyedül

Indulj felfedező utakra az új városban amint megérkezel, még mielőtt megismerkednél bárkivel. Így nem fogod kellemetlenül érezni magad, amiért újdonsült ismerőseid nem hívod magaddal, és attól sem kell félned, hogy összefutsz valakivel, aki csodálkozva néz majd, hogy miért bóklászol egyedül.

Szerezz kedvenc helyeket, ülj be egész délutánra egy forró csokival, és nézd az embereket, így könnyebben megszokod a légkört.

Később, amikor a városban mászkálni már talán furcsa lenne – főleg, ha kisvárosban vagy -, akkor fedezd fel a környéket, szállj buszra vagy vonatra, és tegyél izgalmas kirándulásokat a hétvégén.

Találd ki, hogyan dokumentálod az élményeid

Indíts egy blogot, vagy készíts egy Instagram profilt a külföldi kalandodnak. Írj bejegyzéseket vagy éppen rajzold le, amit látsz, ha ehhez van tehetséged. Így a saját módodon mesélheted el az élményeid azoknak, akik fontosak neked. Ráadásul megkímélheted magad attól, hogy tízszer elismételd az első hetes tapasztalataidat mindenkinek, aki felhív.

Használd ki, hogy kötetlenül megismerhetsz új embereket

Ne izgulj, nem kell erőltetned az ismerkedést, ez úgyis kialakul majd magától. Menj el azokra az összejövetelekre, bulikra, amikre elhívnak, és ne félj attól, hogy mit fognak rólad gondolni, ha korán eljössz. Akárhogy is, csak fél évig kell ott lenned!

Mértékkel feszegesd a komfortzónád határait

A fél éves limitált idő másra is lehetőséget ad, kipróbálhatsz egy csomó dolgot, amiből aztán leléphetsz anélkül, hogy ciki lenne – hiszen hazamész! Azt azonban mindig tartsd szem előtt, hogy a féléves külföldi tartózkodásodnak nem az a célja, hogy végig kényelmetlenül érezd magad – az a fontos, hogy új élményeket szerezz úgy, ahogy neked kényelmes!

Teremts otthonos hangulatot

A jó közérzeted szempontjából nagyon fontos, hogy az a hely, ahova fél évig hazajársz, kellemes, biztonságos hely legyen neked. Itt ne az átmenetiséget tartsd szem előtt, ennek akkor is otthonosnak kell lennie, ha csak fél évről van szó. Dekoráld, tegyél ki a falra számodra kedves képeket, szerezz be egy kis kaktuszt, amit nevelgethetsz.

Az a tény tehát, hogy introvertált vagy, ne tartson vissza attól, hogy belevágj a külföldi ösztöndíj kalandjába! Nem lesz kellemetlen, ha magadra figyelsz, és nem aszerint viselkedsz, ahogy szerinted kellene egy ilyen helyzetben: lazán és állandóan a társaságban.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel