Így válassz lakótársat, ha albérletbe mész

Szerző: Diákszemmel

A közös albérlet mindaddig csak jó bulinak tűnik, amíg a gyakorlatban meg nem tapasztalod, hogy ezekkel az emberekkel bizony nap mint nap együtt kell élned. Ha idegesítő szokásaik vannak, azt is hallgatnod kell, ha nagyon más életritmusban élnek, ahhoz is alkalmazkodnod kell. Viszont mire az összeköltözés után eszmélsz, már nehéz visszacsinálni. Vagy legalábbis veszekedés lenne belőle.

Annak kiválasztása, hogy kikkel költözöl közös albérletbe, az egyik első komoly döntésed az egyetemi éveid során, és hidd el, ha átgondoltan választasz, nagyon megkönnyíted a hétköznapjaid. Ha a lakótársad minden nap késő estig vihorászik a haverjaival a szomszéd szobában akkor is, ha te aludnál, ha az a típus, aki soha nem mosogat el maga után, te viszont tennéd, vagy, hogy egy kínosabb témát emlegessünk, ha folyton le van égve, és már több havi lakbérrel tartozik neked, mert te nyilván kifizeted, hogy ne dobjanak ki, az bizony kellemetlen.

Gondold végig, milyen emberekkel passzolsz össze

Itt nem is arról van szó, hogy jó vagy rossz tulajdonságai vannak-e a másiknak, inkább arról, hogy nagyjából ugyanolyanok legyetek, már ami az életvitelt jelenti. Ha mindketten szeretitek, ha este haverok vannak nálatok sokáig, akkor nem fogjátok zavarni egymást, de ha te az a típus vagy, aki reggel korán kel, és már tornázik, meg a konyhában sündörög, akkor jó, ha a másik is ilyen. Kicsit olyan ez, mint a randizás.

Nem biztos, hogy a legjobb barátaid a legjobb megoldás

Épp a fenti logikából kiindulva, nem biztos, hogy a legjobb barátaiddal kell összeköltöznöd. Ha nem jöttök ki egymással, rámehet a barátság is. Ezt mindig gondold végig. Más egy ember, amikor csak a szabadidőtöket töltitek együtt, és mindenki kicsit rigolyásabb, amikor otthon van, a saját maga számára kényelmes szokásaival.

Ne költözz össze azzal, aki bejön

Soha ne költözz össze azzal, aki tetszik! Kezdve azzal, hogy még pizsamában is sminkelni akarod majd magad (vagy ennek fiús alternatíváját), hogy szépnek lásson, folytatva odáig, hogy milyen rossz lesz, ha randit hoz fel a lakásba, arról már nem is beszélve, ha kezdeményezel, de végül nem jön össze, akkor milyen kínos lesz minden nap látni egymást, szóval, ez soha nem jó ötlet.

Állíts fel szabályokat

Bármilyen lazának is tűnhet egyszerűen csak beköltözni, és mindenki csinálja, amihez kedve van, ez sokszor konfliktusokhoz vezet. Olyanhoz, ami megelőzhető lenne, ha pár alapvető szabályt lefektettek. Mert puffoghatsz magadban, hogy mindig te viszed le a szemetet, de lehet, hogy egyszerűen a másiknak ez eszébe sem jut, de ha szólsz, szívesen részt vállal. Minél többször cserélsz lakótársakat, annál rutinosabb leszel, és annál inkább tudod majd, hogy mik azok a kényes pontok, amiket mindig érdemes előre lefektetni.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel