Mit csinálj, ha nem olyan jegyeket kapsz, mint szeretnél?

Szerző: Diákszemmel

Előfordulhat, hogy nem olyan eredményeket érsz el a vizsgaidőszakban, mint amire számítottál, és ettől csalódott leszel. Esetleg ez az első vizsgaidőszakod, és amíg gimiben minden olyan könnyen ment, most nem vagy hozzászokva, hogy már tanulni is sokkal megerőltetőbb, aztán még így sem maximális az elismerés. Azért ez még nem a világ vége.

Ne ess pánikba

A legfontosabb dolog, hogy ne ess pánikba, és ne gondold, hogy veled van valami baj. Az is lehet, hogy nehezebb tárgyakat vettél fel, amikhez még nincs meg a szükséges alaptudásod, vagy csak a vizsga-rutin hiányzik még. Mindenesetre ne azt a következtetést vond le, hogy esélyed sincs a választott szakmádban.

Gondolkodj, mit csinálhatnál másképp

Gondold végig, mi nem ment a vizsgán, hol úsztál el a tanulással. Próbáld megtalálni, hátha a módszereidben volt a hiba. Olvass utána, hogyan tanulhatnál hatékonyabban.

Menj oda a tanárhoz

Ha végképp nem is érted, miért nem olyan eredményt értél a vizsgán, mint amire számítottál, kérd meg a tanárt, hogy nézzétek át együtt a vizsgád. Az is előfordulhat, hogy ő hibázott valamit – ilyen időről időre megesik -, de ha mégsem, akkor is legalább elmagyarázza, hogy hol mit rontottál el. Ne érezd cikinek: ő sem úgy született, hogy mindent tudott, és éppen elismeréssel veszi majd, hogy érdekel téged az ügy.

Ne háríts el minden felelősséget

Miközben azt mondjuk, ne a saját alkalmatlanságod lásd a rossz jegyekben, azt is fontos észben tartani, hogy ne a kifogásokat keresd minden alkalommal. „Hülye kérdések voltak”, „ennél a tanárnál nem is lehet jó jegyet kapni”, „úgyse fogom soha használni, amit meg kellett tanulni” – ezek egyszer-egyszer talán még valós okok is, de vedd észre saját magadon, ha minden egyes jegyhez van egy ilyen megjegyzésed.

Lásd az összképet

Talán egyetem alatt még nem is tudod pontosan, hogy mivel szeretnél foglalkozni, mégis próbálj az egyes tárgyakon és vizsgán kívülre tekinteni, és összességében látni a képet. Lásd azt, hogy a gyakorlati tárgyakban fontos, hogy valóban belevesd magad a féléves anyagba, hiszen itt olyat tanulhatsz meg, ami később a mindennapi tevékenységed során lesz fontos. Azt is jó, ha tudod, hogy nem minden esetben a kapott osztályzat a fontos: ha azt érzed, hogy sokat tanultál az adott órán, sok minden újat felfedeztél, akkor nem is érdekes, végül miért és milyen osztályzatot kapsz.

Összességében tehát arra fókuszálj, hogy minél több dolgot megtanulj, és gyakorolj mindent, ami hasznos. Találd meg, hogy számodra minek van jelentősége az egyetemi tanulmányaid során – az elméleti tudás megszerzésének, a kapcsolatépítésnek, a gyakorlatnak -, és azt helyezd a középpontba.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel