Mit tehetsz, ha nem tudsz újra beindulni januárban?

Szerző: Diákszemmel

A január egy utálatos hónap: épp vége van a téli ünnepeknek, újra lendületet kellene venni a hétköznapokra, de hideg van és semmi kedvünk a feladatokhoz. Mit tehetsz, hogy kicsit jobb legyen a helyzet és valahogy újra beindulj?

Tervezz el dolgokat, amiket várhatsz

Mivel valószínűleg épp a vizsgaidőszak közepén vagy, most nem csak a januári „bleh” hangulattal kell megküzdened, de szabadidőd sincs sok. Tervezz el olyan dolgokat, amiket majd akkor fogsz csinálni, ha befejezed a vizsgákat, sőt, esetleg tervezz és szervezz meg egy tavaszi utazást! Ha nem csak a nagy szabadság lesz előtted, hanem konkrét dolgok, amiket várhatsz, az segíthet, hogy túllendülj, hiszen most már célod van.

Változtass a rutinodon

Ha észreveszed magadon, hogy ezeken a januári napokon, amikor semmi más dolgod nincs, mint megpróbálni felkelni, és valahogy rávenni magad a tanulásra, mindig mindent ugyanúgy csinálsz, és már a monotónia is nyomaszt, változtass a rutinodon. Lepd meg magad azzal, hogy mondjuk a tanulás nehezebbik részét megcsinálod már délelőtt, és a délután hirtelen egész kellemes lesz. Ez feldobhatja a napod!

Sportolj valamit

Csodákat fog tenni, ha úgy döntesz, belevágsz valamilyen sportolásba. Egyrészt talán ha most elkezded, akkor mire újra visszatérnek a rendes hétköznapok, már olyan természetesen része lesz a napi rutinodnak, hogy abba se hagyod, másrészt ha úgy indítod a napot, hogy lemész futni egyet, vagy jógázol kicsit, egész más szellemi frissességgel tudsz a tanulásba is belevágni. Próbáld ki, és nézd meg, működik-e!

Változtass a tanulási módszereden

Minden nap ugyanúgy ülsz oda egy szövegkiemelővel a könyv fölé? Tedd egy kicsit érdekesebbé saját magadnak! Készíts post-it-es kérdés-válaszokat, amelyek segítségével ki tudod kérdezni magad, vagy írj jól átlátható összefoglaló jegyzeteket. Ha kicsit grafomán vagy, akkor ebben rengeteg szórakozást fogsz találni, és még hasznos is lesz!

No közösségi média

Az amúgyis nyűglődős hangulat egyik legnagyobb ellensége a pótcselekvésként állandóan végiggörgetett közösségi média. Észre sem veszed, és belekerülsz egy körforgásba, amelyben nézed egy darabig a hírfolyamot, aztán most már mindjárt abbahagyod, jó, tényleg leteszed, kimész egy pohár vízért, megkeresed, hol is tartottál a könyvben, előveszed a tollad, elolvasod az első mondatod, majd eszedbe jut, hogy hátha felkerült valamilyen érdekes poszt, megnyitod, és ott ragadsz..
Szóval, egyszerűen csak döntsd el, hogy nem nézed meg egyáltalán: rengeteg időt fogsz vele nyerni.

Ne tegyél túl nagy nyomást saját magadra

Egy másik ördögi kör az lehet, amit saját magaddal csinálsz, amikor elkezd nyomasztani, hogy még nem haladtál annyit, amennyit kellett volna, és legalább kezdj már hozzá, de még nehezebben kezdesz hozzá egyáltalán, ha egyszer tudod, hogy már lemaradásban vagy, és akkor csak még jobban nyomaszt az egész.. Szóval, ne foglalkozz ezzel, hogy hol kellene tartanod vagy mennyire sok feladat van még előtted.

Tervezz kis lépésekkel, és haladj egységenként. Döntsd el, hogy az elkövetkező három órában milyen feladatokat szeretnél megoldani, tűzz ki reális célokat, és ezeken lépésenként haladj végig. Ha így csinálod, nagyobb eséllyel sikerül, és ha sikerült, akkor elégedett leszel magaddal, ami jó érzéssel tölt el, és könnyebben vágsz bele a következő feladat-egységbe is.

Hozzászólások

Szerző: Diákszemmel